Ágnes
-1 °C
2 °C

Powell megfenyegette Franciaországot

2003.04.23. 11:07
Következményei lesznek annak, hogy Franciaország olyan erősen ellenezte az Irak elleni háborút, mondta Colin Powell amerikai külügyminiszter televíziós beszédében. Eközben Franciaország váratlanul az Irakot sújtó ENSZ-szankciók feloldását követelte.
Televíziós beszédében Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden bejelentette, hogy a "Egyesült Államoknak felül kell vizsgálnia kapcsolatát Franciaországgal". A külügyminiszter szerint mindent annak fényében kell nézni, hogy annak idején Párizs bejelentette: kész bármilyen, az Irak elleni fegyveres akciót engedélyező ENSZ-határozatot megvétózni. Arra a kérdésre, hogy lesznek-e következményei Franciaország ellenkezésének, Powell igennel felelte, de részletekbe nem bocsátkozott.

A franciák nélkül

Sajtóértesülések szerint magasrangú amerikai illetékesek egy hétfői megbeszélésen Franciaországot sújtó intézkedéseket vitattak meg Washingtonban. Az egyik illetékes szerint főként arról volt szó, hogy hogyan lehetne a franciák nélkül boldogulni, a NATO-n kívül is, jelentette a BBC.

Párizs feloldaná a szankciókat

Kedden Franciaország ENSZ-nagykövete váratlanul azt javasolta, hogy oldják fel az Irak elleni szankciókat. Amerikai diplomaták üdvözölték a francia javaslatot, és "jelentős előrelépésnek" minősítették az eddigi párizsi állásponthoz képest. Az Amerikai Egyesült Államok már a múlt héten javasolta a Biztonsági Tanács ülésén, hogy Szaddám Huszein elűzése után ideje feloldani az Irakot sújtó korlátozó intézkedéseket.

Lefegyverzés

Az Irak elleni ENSZ-embargót 1990 augusztusában, Kuvait iraki lerohanása után vezették be. Az intézkedések és az azt követő háború szinte teljesen tönkretette Irak gazdaságát. Jean-Marc de la Sabliere francia ENSZ-nagykövet szerint a szankciókat fel kell függeszteni, és az "Olajat élelmiszerért" programot át kell alakítani. Az 1996 decemberében bevezetett program értelmében Irak csak alapvető élelmiszereket és gyógyszereket vásárolhatott az eladott olaj árából. A francia diplomata szerint az ENSZ fegyverzetellenőreinek munkájához is meg kell teremteni a feltételeket, hogy tovább kereshessék a tiltott fegyvereket Irak területén. John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet erre hűvösen csak annyit mondott, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vállalta a felelősséget Irak lefegyverzéséért.