Angelika
-4 °C
3 °C

Prágai tavasz: börtön egy kommunista vezetőnek

2003.06.10. 14:50
Először ítéltek börtönbüntetésre egy volt cseh kommunista vezetőt az 1968-as prágai tavasz leverése miatt. Karel Hoffman nem fellebbez az ítélet ellen, de ügyvédje kirakatpernek nevezte a tárgyalást.
Hatalommal való visszaélés miatt négy év börtönbüntetéssel sújtotta egy cseh bíróság a 79 éves Karel Hoffmant. A volt kommunista vezetőt bűnösnek találták az 1968-as prágai tavasz leverésében. Hoffman ügyvédje szerint védence egy kirakatper áldozata. Idáig Hoffman az egyetlen, akit elítéltek az 1968-as prágai tavasz leverése miatt. Hoffman bejelentette, hogy nem fellebbez az ítélet ellen, de örül, hogy nem találták bűnösnek hazaárulás bűntettében. Az eseménnyel kapcsolatban egyelőre több ítélet nem várható, mert Milos Jakes egykori pártfőtitkárt és Jozef Lenart volt miniszterelnököt ugyancsak felmentették a hazaárulás vádja alól, jelentette a BBC.

Beavatkozott

Karel Hoffman 1968-ban az állami média vezetője volt. A szovjet invázió előestéjén a férfi felfüggesztette a televízió és a rádió adásait, így megakadályozta, hogy azok hitelesen tájékoztathassák az embereket: a csehszlovák kommunista párt vezetése nem támogatja a katonai beavatkozást. A csatornák később a Varsói Szerződés tagországai hadseregeinek kegyetlenkedéseit mutatták be.

Prágai Tavasz

Alexander Dubcek kommunista vezető 1968-ban indította el azt a reformfolyamatot, amely során több demokratikus intézkedést vezettek be Csehországban. Ilyen volt a szólásszabadság és a szabad gyülekezési jog újbóli bevezetése. A szovjet vezetés azonban a katonai beavatkozás mellett döntött, és 1968 augusztus 20-án a Varsói Szerződés tagországainak hadseregei, köztük magyar tankok is bevonultak Csehszlovákiába. Az összecsapásokban több mint száz ember életét vesztette, Dubceket pedig letartóztatták.