Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Prága: több újságíró mint tüntető

2000.09.24. 11:03
Prága viszonylag csendes a Világbank-IMF-találkozó kezdetén, napokkal a keddre tervezett óriásdemonstrációk előtt. Az utcákon szinte csak a rendőrök nagy száma és a plakátok árulkodnak a kapitalizmus zárt ajtók mögött zajló szeánszáról, illetve a várható felfordulásról. Egyéb eseményekre, demonstrációkra, előadásokra és programokra azonban már most sor kerül: az Index munkatársa a helyszínről tudósít.
A McDonald's népszerű célpontja a globalizáció ellenségeinek
Csendesen őszies, ősziesen csendes a cseh főváros a hét utolsó napjaiban. Rendőrségi jelentések szerint több aktivistát, a tüntetésekre igyekvő külföldit is visszafordítottak a határon, de ennyit? A város üres, csak turistákat és újságírókat látni egyelőre mindenütt, fényképezőgéppel és ,,Press" feliratú kártyával a nyakukban. A már napok óta tartó IMF-Világbank-gyűlésről szinte csak a rengeteg, rengeteg rendőr, meg néhány plakát árulkodik. A megjósolt felfordulásnak nyoma sincs. Sehol még az új Seattle.

Megélni az antikapitalizmusból

A város szélén álló hatalmas, szocialista futballaréna, amelyet a város az érkező tüntetőknek bocsátott a rendelkezésére, szinte teljesen üresen áll. Az első napokban az időjárás riasztotta el a demonstrációra készülőket - hideg volt és esett -, később pedig a bizalom hiánya: sokak szerint ugyanis a könnyűszerrel lezárható és körbevehető aréna csapda.

Az ember, aki kibérelte a helyet a várostól, aligha boldog: kétszázezer dollárt költött a bérleti díjra, valamint az infrastruktúra felállítására, de eddig mindössze harmincan állították fel itt sátrukat. Ezt azonban nem vallja be: ,,Nem aggódom. Több mint nyolcezer helyet foglaltak le előre, az interneten." - mondja. Valóban megtett mindent, a hely jól felszerelt: Internetes kávézó, zuhanyzó, vécé - teljes készültségben várja a mozgalmárokat.

Események azonban már most vannak, ha nem is olyan világrengetőek, amilyenre a keddi fő-fődemonstrációt ígérik a szervezők. Pénteken a Humanista Mozgalom nevű nemzetközi szervezet tartott minifesztivált, szombaton pedig neonáci, antifasiszta, és kommunista megmozdulásokra került sor a belvárosban. A lendületes események intellektuális háttereként különböző tömörülések háromnapos ,,ellentalálkozót" tartanak a város egyes művelődési házaiban és mozijaiban.

A Humanisták önálló rendezvényt tartottak napokkal korábban

A Humanistákkal együtt jövök a buszon, pozitív társaság benyomását keltik. ,,Meg kell értened, hogy alapvetően mi nem valami ellen - a Nemzetközi Valutaalap vagy a Világbank ellen -, hanem valamiért vagyunk. A Humanista filozófia alapvetően optimista filozófia." - fejtegeti egyikük. Valóban, masszívan antikapitalista javaslataikban egy alternatív gazdasági berendezkedésre egy a közös: feltételezi az emberi önzés és önérdek megszűnését. ,,Hiszünk abban, hogy az ember megváltoztatható. Nem az elmúlt évezredek emberi történelméből kell kiindulni. Lehet, hogy ez csak egy lépés valami felé" - mondja a kirándulás egyik magyar szervezője.

,,Elfogadjuk a globalizációt, mint általános jelenséget. Az a fajta gazdasági globalizáció, ami ma történik - nos, ebben nem hiszünk. Szerintünk ez egy irányított folyamat, ami egy szűk elit érdekeinek kedvez. Ezért tartjuk alapvetően megreformálhatatlannak az IMF-et és a Világbankot." - fejtegeti a mozgalom cseh főszervezője.

Egy magyar résztvevő
A vidám kompániának a fesztiválja is vidám. Együttesek lépnek fel, köztük afrikai dobosok, színes ruhákba csavarodva ütik hangszert a hallgatóság előtt. Ezzel együtt némi militáns lelkesedés is utat talál a színpadra: ,,Azért vagyunk itt, mert elegünk van abból, amit a Világbank művel. Azért vagyunk itt, hogy elbúcsúzzunk a világkapitalizmustól és az emberek agymosásától!" - süvölti több szervező a színpadon, és a nézők - pár száz cseh és magyar Humanista - lelkesen ujjonganak. Az erőszakos fellépést azonban a szervezet elutasítja, ezért három nappal a fő demonstrációk előtt összepakolnak, a magyarok pedig szépen hazabuszoznak.

Nácik, antifasiszták, és kommunisták - mindenből egy kicsi

Szombaton valamelyest meglódulnak az események. Egy csoport náci tart demonstrációt, de a helyszínen megint csak több az újságíró és a rendőr, mint a tüntető. Lemaradok a dologról, egy amerikai fotós kolléga hozza a hírt; állítása szerint nem történt semmi érdekes. Később egyesek erőszakos eseményekről számolnak be, de a sajtóközpont nem tudja megerősíteni a hírt. A konferenciaközpont felé menet találkozom néhány nácival, de nem beszélnek angolul; sörösdobozokkal integetnek, majd hamarosan szétoszlanak.

Nagyszabásúbb az antifasiszták demonstrációja. A fekete-piros zászlókkal felszerelt, fekete ruhába öltözött, arcukat eltakaró aktivisták egész megszállják a Vencel tér Nemzeti Múzeum felőli oldalát. Többen felkapaszkodnak a Vencel-szoborra, transzparenseket és zászlókat lobogtatnak. A helyet ellepik az újságírók, a szobor körül több fotóst látni, mint demonstrálót. Vörös, ,,PRESS" feliratú felöltőjükkel kirínak a feketeruhás tömegből. Partyhangulat a téren.

Sarlóval, kalapáccsal vonulnak a kommunisták
,,Azért vagyunk itt, hogy a Rendszer ellen tüntessünk, érted? Nem csak a nácik ellen, összefüggésben kell látnod a dolgokat. A rasszista, szexista, opresszív Rendszer ellen tüntetünk. A Világbank és az IMF csak részei ennek." - fejtegeti Franz, egy fiatal punk, aki Ausztriából - ahogy ő mondja, ,,egy másik fasiszta országból" - érkezett. Franz és társa, Josef nem hajlandóak elárulni a korukat se: ,,Mindegy, teljesen mindegy. Mindegy hány éves vagy, honnan jöttél, ezek a dolgok nem számítanak. Mi valamennyien csak szabadok akarunk lenni, érted?" - magyarázza egy félmosollyal, de lelkesen.

Alighogy kezdenek szétszóródni az antifasiszták, hatalmas csinnadrattával kommunista menet kanyarodik be a térre. Hosszú sorokban Marx és Lenin képeit és sarló-kalapácsos zászlókat-jelvényeket lengető alakok masíroznak keresztül a téren. A tömegben néhány kocsi, platójukról mikrofonos alakok üvöltöznek és biztatják a felvonulókat alant. A felvonulók az Internacionálét éneklik, és átkokat szórnak a Világbankra és az IMF-re. Nagy a vidámság. Az amerikai fotós, akivel együtt hajkurásztuk az antifasisztákat, int egyet és eltűnik a tömegben. Drukkolok neki, hogy sikerüljön eladni a képeit.