Judit
3 °C
7 °C

Új Seattle készül

2000.09.21. 13:49
Készülnek a rohamrendőrök, megveti lábát a cseh főváros, romba dőlhet az ékszerdoboz: negyvenezer tüntetőt várnak Prágába a Nemzetközi Valutalap és a Világbank e héten megrendezésre kerülő éves találkozójára. Az Index tudósítójának helyszínre kavarodásáig előzetesünket olvashatják.
Lezárt utca és bezárt boltok Prágában
Várják a "forradalmárokat"
Nincsenek már szovjet tankok, nincsen Vietnám, se Biafra, nincsenek diktatúrák, az ENSZ szerint is nő a demokráciák száma világszerte. A palesztin terroristák palesztin államférfiak, a hatvannyolcasokból elnökök, miniszterelnökök lettek. Párizs utcakövét benőtte a fű, és kart karba öltve jár ma fekete fehérrel Amerika déli ültetvényállamaiban. Oda a Nyugat imperializmusa is, az etikus diplomácia küldi bombázóit Szerbia és Irak egére. Ma már állami szinten a világmegváltás. Ma már nincsen felkarolnivaló, igaz ügy.

De most vérszagot érez a forradalmár. Odébb még a szép, új világ. A tavaly novemberi seattle-i csata óta új ellensége van az igaz embernek, Nixon képe mellé új logó kerül a dartstáblára. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO), a Világgazdasági Fórum, a Világbank, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Sátán új, modern zászlóvivői. Új ellenségek egy új évezrednek.

A világ minden tájáról érkeznek aktivisták

Mi az IMF és a Világbank bűne?
Kritikus civilszervezetek szerint a globalizálódott gazdaság két fő zászlóvivője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank a fejlődő országok kizsákmányolásában játszik komoly szerepet. Az IMF szegény országokra kényszerített neoliberális gazdaságpolitika a társadalom két részre szakadásához, a multinacionális mamutvállalatok uralmához, gyarmati sorba süllyedéshez vezet, a Világbank által finanszírozott projektek pedig környezetszennyezést, kizsákmányolást okozhatnak - állítják a kritikusok. Többek azt is hozzáteszik, hogy bár a két szervezet meghatározó szereppel rendelkezik a mai világban, irányításuk egy szűk elit kezében van, nem demokratikusak és beszámoltathatóak. Aggódnak továbbá a multinacionális vállalatok térhódítása miatt is, akikben - egy aktivistavezető szavaival élve - egy ,,új arisztokráciát" látnak, és akik ellenőrizhetetlenül, antidemokratikus eszközökkel ,,irányítják a világot", és használják ki a szegény országokat.
Civil szervezetek tucatjai készülnek militáns céltudatossággal a két főgonosz, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap éves találkozójára, amelyet ezúttal Prágában rendeznek meg. Terjed a hír az interneten, csoportosulásról csoportosulásra, tömörülésről tömörülésre jut az üzenet. Fórumokon, híroldalakon, levelezőlistákon toborozzák az új kereszteshadjáratot. Új Seattle készül.

A világ szinte minden tájáról érkező aktivisták azonban ezúttal nem csak demonstrációra, tüntetésre készülnek. A szeptember 26-ai, fő megmozdulást megelőző héten több, kisebb-nagyobb eseményre is sor kerül: találkozókra, filmvetítésekre, előadásokra, egy ,,árnyéktalálkozóra", amelyen alternatív gazdaságfejlesztési programokat vitatnak meg, de lesznek kulturális események, tánc és performance is. Az Index tudósítói a helyszínről számolnak be az eseményekről.

A számtalan, gyakran meglehetősen minimál, oldskool radikális baloldali, zöld, antikapitalista és civilizációellenes, back-to-basics aktivistacsoport közül többet érdemes kiemelni. Az akciót az INPEG-koalíció (főként anarchista és zöld tömörüléseket fognak össze) és a Central and Eastern European Bankwatch (egy közép-kelet-európai ,,globalizációfigyelő" szervezet) vezeti, de ott lesz a Friends of the Earth International nevű zöldszervezet, és a szegény országok adósságának elengedéséért kampányoló Jubilee 2000 és Oxfam is. Militáns csoportosulásokra is lehet számítani. A cseh ,,trockijista" tömörülés, a DestroyIMF.org nem szép szóval, de ököllel készül a prágai ,,vörös szeptemberre", aggodalmat keltve a cseh belügyminisztériumban.

Készül a cseh belügy

Magyar aktivisták Prágában
Magyar aktivisták Budapestről a Humanista Párt és az MPT (Mozgósítás a Prágai Tüntetésekre) szervezésében mennek ki Prágába, egy-egy busszal. Nevezettek szeptember 20-án már tartottak egy figyelemfelkeltő tüntetést a Világbank budapesti épülete előtt, szerényebb hallgatóság előtt. A tervek szerint a demonstráción Tamás Gáspár Miklós filozófus is beszédet mondott volna, de a szervezők tájékoztatása szerint betegség miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. A Humanisták 20-án, az MPT 25-én indít egy buszt, utóbbira jelentkezni itt lehet: leda80@hotmail.com
A biztonságiak alig palástolt aggodalommal készülnek a ,,népek csatájára": bár saját bevallásuk szerint nem tudják pontosan, mire lehet számítani, a találkozón bevetésre váró 11 ezer rendőr mellé ötezer katonát is hadra fognak. A rendőröket washingtoni szakértők készítik fel, és az FBI Prágában újonnan megnyílt irodája is segédkezni fog a cseh belügyi erőknek a rend fenntartásában. A belügy még a környékbeli színház- és mozitermeket is lezárja a szervezkedéseket megakadályozandó, az iskolákban pedig szünetet hirdettek. A Nagy Sátán, a McDonald's is külön készül a felfordulásra.

A csehek egyébként nem csak a város és a találkozó védelmében, a demonstrálók ellenében készülődnek. A város az aktivistacsoportok rendelkezésére bocsátott egy egész stadiont, hogy olcsó szálláshoz juthassanak az érkezők, Havel elnök pedig meghívta a tüntetők vezetőit a Hradzsinba, az elnöki palotába, hogy meghallgassa követeléseiket.

A Világbank elnöke, James Wolfensohn már korábban kijelentette, hogy tart a prágai találkozótól, de - az IMF vezetőivel együtt - azt is hangsúlyozta, hogy nem zárkózik el a civilszervezetekkel folytatott párbeszédtől. A két intézmény képviselői egyébként rámutatnak, hogy több programjukat is különböző civil csoportosulásokkal egyetértésben dolgozták ki, és rendszeresen konzultálnak a szegénység és a környezetszennyezés ellen küzdő szervezetekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?