Móric
14 °C
17 °C

Új Seattle készül

2000.09.21. 13:49
Készülnek a rohamrendőrök, megveti lábát a cseh főváros, romba dőlhet az ékszerdoboz: negyvenezer tüntetőt várnak Prágába a Nemzetközi Valutalap és a Világbank e héten megrendezésre kerülő éves találkozójára. Az Index tudósítójának helyszínre kavarodásáig előzetesünket olvashatják.
Lezárt utca és bezárt boltok Prágában
Várják a "forradalmárokat"
Nincsenek már szovjet tankok, nincsen Vietnám, se Biafra, nincsenek diktatúrák, az ENSZ szerint is nő a demokráciák száma világszerte. A palesztin terroristák palesztin államférfiak, a hatvannyolcasokból elnökök, miniszterelnökök lettek. Párizs utcakövét benőtte a fű, és kart karba öltve jár ma fekete fehérrel Amerika déli ültetvényállamaiban. Oda a Nyugat imperializmusa is, az etikus diplomácia küldi bombázóit Szerbia és Irak egére. Ma már állami szinten a világmegváltás. Ma már nincsen felkarolnivaló, igaz ügy.

De most vérszagot érez a forradalmár. Odébb még a szép, új világ. A tavaly novemberi seattle-i csata óta új ellensége van az igaz embernek, Nixon képe mellé új logó kerül a dartstáblára. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO), a Világgazdasági Fórum, a Világbank, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Sátán új, modern zászlóvivői. Új ellenségek egy új évezrednek.

A világ minden tájáról érkeznek aktivisták

Mi az IMF és a Világbank bűne?
Kritikus civilszervezetek szerint a globalizálódott gazdaság két fő zászlóvivője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank a fejlődő országok kizsákmányolásában játszik komoly szerepet. Az IMF szegény országokra kényszerített neoliberális gazdaságpolitika a társadalom két részre szakadásához, a multinacionális mamutvállalatok uralmához, gyarmati sorba süllyedéshez vezet, a Világbank által finanszírozott projektek pedig környezetszennyezést, kizsákmányolást okozhatnak - állítják a kritikusok. Többek azt is hozzáteszik, hogy bár a két szervezet meghatározó szereppel rendelkezik a mai világban, irányításuk egy szűk elit kezében van, nem demokratikusak és beszámoltathatóak. Aggódnak továbbá a multinacionális vállalatok térhódítása miatt is, akikben - egy aktivistavezető szavaival élve - egy ,,új arisztokráciát" látnak, és akik ellenőrizhetetlenül, antidemokratikus eszközökkel ,,irányítják a világot", és használják ki a szegény országokat.
Civil szervezetek tucatjai készülnek militáns céltudatossággal a két főgonosz, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap éves találkozójára, amelyet ezúttal Prágában rendeznek meg. Terjed a hír az interneten, csoportosulásról csoportosulásra, tömörülésről tömörülésre jut az üzenet. Fórumokon, híroldalakon, levelezőlistákon toborozzák az új kereszteshadjáratot. Új Seattle készül.

A világ szinte minden tájáról érkező aktivisták azonban ezúttal nem csak demonstrációra, tüntetésre készülnek. A szeptember 26-ai, fő megmozdulást megelőző héten több, kisebb-nagyobb eseményre is sor kerül: találkozókra, filmvetítésekre, előadásokra, egy ,,árnyéktalálkozóra", amelyen alternatív gazdaságfejlesztési programokat vitatnak meg, de lesznek kulturális események, tánc és performance is. Az Index tudósítói a helyszínről számolnak be az eseményekről.

A számtalan, gyakran meglehetősen minimál, oldskool radikális baloldali, zöld, antikapitalista és civilizációellenes, back-to-basics aktivistacsoport közül többet érdemes kiemelni. Az akciót az INPEG-koalíció (főként anarchista és zöld tömörüléseket fognak össze) és a Central and Eastern European Bankwatch (egy közép-kelet-európai ,,globalizációfigyelő" szervezet) vezeti, de ott lesz a Friends of the Earth International nevű zöldszervezet, és a szegény országok adósságának elengedéséért kampányoló Jubilee 2000 és Oxfam is. Militáns csoportosulásokra is lehet számítani. A cseh ,,trockijista" tömörülés, a DestroyIMF.org nem szép szóval, de ököllel készül a prágai ,,vörös szeptemberre", aggodalmat keltve a cseh belügyminisztériumban.

Készül a cseh belügy

Magyar aktivisták Prágában
Magyar aktivisták Budapestről a Humanista Párt és az MPT (Mozgósítás a Prágai Tüntetésekre) szervezésében mennek ki Prágába, egy-egy busszal. Nevezettek szeptember 20-án már tartottak egy figyelemfelkeltő tüntetést a Világbank budapesti épülete előtt, szerényebb hallgatóság előtt. A tervek szerint a demonstráción Tamás Gáspár Miklós filozófus is beszédet mondott volna, de a szervezők tájékoztatása szerint betegség miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. A Humanisták 20-án, az MPT 25-én indít egy buszt, utóbbira jelentkezni itt lehet: leda80@hotmail.com
A biztonságiak alig palástolt aggodalommal készülnek a ,,népek csatájára": bár saját bevallásuk szerint nem tudják pontosan, mire lehet számítani, a találkozón bevetésre váró 11 ezer rendőr mellé ötezer katonát is hadra fognak. A rendőröket washingtoni szakértők készítik fel, és az FBI Prágában újonnan megnyílt irodája is segédkezni fog a cseh belügyi erőknek a rend fenntartásában. A belügy még a környékbeli színház- és mozitermeket is lezárja a szervezkedéseket megakadályozandó, az iskolákban pedig szünetet hirdettek. A Nagy Sátán, a McDonald's is külön készül a felfordulásra.

A csehek egyébként nem csak a város és a találkozó védelmében, a demonstrálók ellenében készülődnek. A város az aktivistacsoportok rendelkezésére bocsátott egy egész stadiont, hogy olcsó szálláshoz juthassanak az érkezők, Havel elnök pedig meghívta a tüntetők vezetőit a Hradzsinba, az elnöki palotába, hogy meghallgassa követeléseiket.

A Világbank elnöke, James Wolfensohn már korábban kijelentette, hogy tart a prágai találkozótól, de - az IMF vezetőivel együtt - azt is hangsúlyozta, hogy nem zárkózik el a civilszervezetekkel folytatott párbeszédtől. A két intézmény képviselői egyébként rámutatnak, hogy több programjukat is különböző civil csoportosulásokkal egyetértésben dolgozták ki, és rendszeresen konzultálnak a szegénység és a környezetszennyezés ellen küzdő szervezetekkel.