Terhes volt a terhesnek álcázott merénylő

2006.04.28. 10:30
Nem csak álcázta magát, valóban terhes volt a Sri Lanka-i hadsereg vezérkari főnöke elleni keddi merénylet öngyilkos elkövetője. A 21 éves lány hetek óta terhesgondozásra járt a robbantás helyszínén, így már fel se tűnt érkezése.

Várandós volt az a 21 éves tamil lány, aki a Sri Lanka-i hadsereg vezérkari főnökét próbálta felrobbantani a Sri Lanka-i hadsereg colombói, szigorúőan őrzött főhadiszállásán, jelentette az AP. A halottkémi vizsgálat eredményeiről egy neve elhallgatását kérő nyomozó számolt be. A Sri Lanka-i kormány szóvivője a hivatalos jelentés megszületéséig nem kívánta kommentálni a híreket, bár elismerte, hogy maga is hallott az eredményekről.

A 21 éves lány, Anoja Kugenthirasah az ország északi részéről, a hadsereg egyik előretolt helyőrségének felügyelete alatt álló Vavuniya városából érkezett. A minden bizonnyal terhes lány a hírek szerint a sziget észak-keleti részén lakó tamilok felszabadító hadseregének terrorosztagában, a rettegett Fekete Tigrisek öngyilkoskommandójában szolgált, jelentette az AP.

A keddi robbantás minden bizonnyal véget vetett a négy éve tartó, az utóbbi hónapokban több kisebb robbantással is megzavart tűzszünetnek. A Sri Lanka-i hadsereg már másnap megtorlóakciókba kezdett, a légierő tamil állásokat bombázott.

A helyzet a merényletben súlyos sérüléseket szenvedő Sarath Fonseka tábornok vezérkari főnöki kinevezésével durvult újra el. Fonseka az elmúlt hónapokban modern fegyverekkel kezdte el felfegyverezni a százhúszezres hadsereget és arról is meggyőzte az ország új államfőjét, Rajapakse elnököt, hogy keményen bosszút kell állni a tamilok minden akciójáért.

A nyomozók szerint Kugenthirasah hamis személyi igazolvánnyal jutott be a szigorúan védett főhadiszállásra, egy ott szolgáló hivatalnok feleségének adta ki magát, aki terhesgondozásra jött. A terv alaposan ki lett dolgozva, a feljegyzések szerint Kugenthirasah az előző három kedden is megjelent a főhadiszállás kórházának terhesgondozásán, írja az AP.

A merénylet napján a lány fél órával a klínika nyitása előtt érkezett és a kapuban várt. Amikor mellé ért a vezérkari főnök autója, felrobbantotta magát. A támadásban tizen meghaltak, 27-en, köztük Fonseka, megsérültek.

A Fekete Tigrisek öngyilkos kommandósai 1987 július 5-én követték el első merényletüket, akkor egy robbanószerrel megpakolt teherautóval hajtottak be egy katonai táborba. A támadásban negyven katona vesztette életét. Azóta 240 fekete tigris robbantotta már fel magát, írja az AP.  • Tippek
  • Hírek