16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Látens rasszizmus gazdasági rövidlátással

Stern
2000.03.31. 17:26
Folytatódnak a heves viták a külföldi informatikusok Németországba hívásával kapcsolatban. A CDU észak-westfáliai szervezete arra szólította föl a polgárokat, hogy küldjenek levelezőlapot a CDU párközpontjába. Csak egyetlen szót írjanak rá - szól a javaslat -, azt, hogy NEM.

Jürgen Rüttger
"Képzést bevándorlók helyett" jelmondattal indította meg a választási hadjáratát a CDU országos elnökségre pályázó Jürgen Rüttgers, a CDU észak-westfáliai szervezetének elnöke. A lapokon és a plakátokon arra szólították fel a polgárokat, hogy küldjenek levelezőlapot a CDU párközpontjába. Csak egyetlen szót írjanak rá - szólt a javaslat -, azt, hogy NEM. Azaz, mondjanak nemet a határidős munkavállalási engedélyek (zöld kártyák) tömeges kiadására - adta hírül a Spiegel.

Rüttgers, az észak-westfáliai területi CDU-elnök kijelentette: a szakember-hiányt a jobb képzési feltételek megteremtésével kell megoldani, nem pedig a szakemberek bevándorlásának elősegítésével. Rüttgers nevéhez fűződik egyébként a heves vitákat kiváltó "Kinder statt Inder" (Hinduk helyett gyermekek) jelmondat is.

Franz Müntefering, az észak-rajna-westfálaiai SPD elnöke szerint Rüttgers veszélyezteti a foglalkoztatást és a fejlődést. Aki most a számítástechnikai szakértők hiányáról nem hajlandó tudomást venni, Németország gazdasági erejét veszélyezteti - jelentette ki Müntefering.

A zöldek szóvivője szerint Jürgen Rüttgers politikájában a látens rasszizmus gazdasági rövidlátással párosul.

A munkaadók szövetségének elnöke, Dieter Hundt szerint Rüttgers kampánya csöppet sem átgondolt, viszont annál népszerűség-hajhászóbb: az IT-piac aktuális problémáját használja ki a választási kampányában.

Dieter Hundt szerint nem a "Képzést bevándorlók helyett" jelszóval képviselt CDU-irányzat a megoldás, hanem a külföldi szakemberek bevonása mellett a németek szakmai- és továbbképzése. Keret1:

Mit szólnak mindehhez a német informatikusok?

Max: Ne feledkezzünk meg arról, hogy a német cégek néhány évvel ezelőtt a távolkeletre helyezték át a szoftverfejlesző-központjaikat, mert ott lényegesen olcsóbb a munkaerő. Rövid idő múlva azonban rá kellett jönniük, hogy ez hibás lépés volt, mert nagyrészt használhatatlan voltak az ott fejlesztett, programok. Most meg húszezer hindunak kínáltak zöld kártyát. Aki csak egy centimétert képes előre gondolkodni, láthatja, hová vezet mindez.

Jürgen: A német cégek humánpolitikai osztályának merevségénél csak az hozzá nem értése nagyobb. Szakképzést és továbbképzést messzemenően akadályoz a hivatali bürokrácia. A szakértelmet és a képességeket pedig egyszerűen nem fizetik meg. Én például ezért dolgozom Svájcban - sok munkatársamhoz hasonlóan.

Jan: Szerintem elég informatikus van Németországban. Csak sajnos legtöbbjük halálos rutinmunkákat végez, kódokat kalapál össze vagy a lápityúkra vadászik. Hiányzik a szakképzett munkaerő. Ki kell adni minél több zöld kártyát.  • Hírek
  • Hírek