Szükség van külföldi informatikusokra Németországban

2000.03.31. 17:16
A német Munkaügyi Minisztérium bejelentette: megteszik az első konkrét lépéseket annak érdekében, hogy a korábbi Schröder-javaslat értelmében a külföldi informatikusok júniustól zöld kártya birtokában munkát vállalhassanak Németországban.

Gerhard Schröder:
"Szükségünk van a külföldiekre"
A minisztérium szóvivője közölte: az informatikus-szakemberek a Bonn-ZAV.IT-Experts@arbeitsamt.de e-mail-címen jelentkezhetnek, ha a zöld kártyát szeretnének igényelni. Németország kizárólag egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkező szakemberek jelentkezését várja - hangsúlyozza a szóvivő.

A külföldi szakértők tömeges tartózkodási engedélye körül fellángoló vita végére Gerhard Schröder a következő mondattal tett pontot: "Szükségünk van a külföldiekre". A kancellár azt is kijelentette, hogy Németországot alapjaiban kell modernizálni, a globalizáció, az új gazdasági viszonyok miatt pedig új keretfeltételeket kell teremteni

Korábban az IG-Metall, az egyik legnagyobb német szakszervezet elnöke, Klaus Zwickel élesen bírálta a tervezett zöld kártya rendszert, amely szerinte a "modern imperializmus eszköze". Zwickel azt követelte: mindenek előtt adjanak munkát a harmincezer munkanélküli német számítástechnikai szakembernek.

Edelgard Bulmahn, a német oktatási miniszter megerősítette Schrödert: szükség van arra, hogy külföldi szakértőket hívjanak Németországba. A német rádióban nyilatkozva a miniszter asszony kijelentette: a Németországban számon tartott harmincezer munkanélküli közül csak kétezer - kétezer ötszáz ember "igazi" informatikus. Legnagyobb részüknek nem tud megfelelő végzettséget igazolni. Schröder március közepén jelentette ki, hogy a korábbi harmincezer európai informatikus mellett további húszezer zöld kártyát ajánlottak föl - indiai szakértőknek.  • Hírek
  • Lakáshitel