Csongor
1 °C
9 °C

Castro szerint az USA Kubában provokál

2003.04.26. 11:11
Ellenzékiekkel tart bensőséges kapcsolatot, "ellenforradalmároknak és zsoldosoknak" ad koktélpartikat, vádolta meg az amerikaiak kubai érdekképviseletének vezetőjét Fidel Castro. A diktátor szerint az Egyesült Államok "konkrét instrukciókkal" látta el a diplomáciai védelmet élvező Casont, hogy "mindenféle provokációkat vigyen véghez".
Kuba-ellenes összeesküvéssel vádolta meg az amerikai kormányzatot Fidel Castro kubai elnök. A diktátor szokás szerint hosszú, az állami tv-ben és a rádióban is egyenesben közvetített pénteki beszédében különösen éles bírálattal illette James Casont, az Egyesült Államok kubai érdekképviseleti irodájának vezetőjét a kubai ellenzékiekkel fenntartott bensőséges kapcsolataiért.

A kubai vezető szerint az amerikai diplomata "konkrét instrukciókkal érkezett a szigetországba, hogy mindenféle provokációkat vigyen véghez". Ennek alátámasztására hosszasan sorolta Cason "vétkeit": "az ellenforradalmár és zsoldos" ellenzékiek számára tartott koktélpartikat és összejöveteleket, és azt állította, hogy az irodavezető visszaélt diplomáciai mentességével, amikor forrongást szított a kubai ellenzék körében.

Az elmúlt hetekben a kubai rendszer csaknem száz bírálóját vetette börtönbe. Sok független újságírót és emberi jogi aktivistát hosszú - 6-28 évnyi - szabadságvesztésre ítéltek. Két héttel ezelőtt kivégeztek három férfit, akik hatalmukba kerítettek egy havannai vízibuszt negyven utassal, hogy Floridába térítsék a hajót.