Judit
2 °C
7 °C

Szobrot állítanának Putyin kutyájának

2007.10.05. 15:30
Vlagyimir Putyin születésnapja alkalmából Szentpétervárban szobrot állítanának az orosz elnök Connie nevű kutyájának. Az ötletgazdák azonban nem csak rajongásból állítanák fel az emlékművet, hanem egy játszótér megmentéséért küzdenek.

Vlagyimir Putyin október 7-i születésnapja alkalmából Szentpétervár egyik kerületének lakosai az államfő labradorjának, Connie-nak akarnak emlékművet állítani.

A kezdeményezés a Primorszkij kerület lakosaihoz fűződik, akik felhívással fordultak a szentpétervári alkotókhoz, hogy készítsék el az elnöki eb emlékművének tervét, olvasható a Lenta című orosz hírportálon. A szobrot a tervek szerint a Vlagyimir Putyin nevét viselő kertben fogják felállítani, a talapzaton Az elnök leghűségesebb barátja felirat lesz olvasható. Az emlékművet díszes kovácsoltvas kerítés védi majd az esetleges rongálóktól.

Merkell félt Connie-tól

A kezdeményezés azonban nem annyira az államfő iránti odaadó és önzetlen rajongásról szól, mint az egyik játszótér megvédéséről, amelyet befektetők próbálnak bekebelezni. Ennek jegyében szombaton Vlagyimir Putyin jövendő kertjében ünnepi tereprendezésre kerül sor: a környező házak lakói eltakarítják a szemetet, fákat ültetnek, rendbe teszik a virágágyakat, s újrafestik a padokat. Az újjávarázsolt terület így méltó környezetet biztosít az elnöki eb majdani emlékművének.

Igazi sztárkutya

Connie-t az internetezők már közelebbről is megismerhették, 2006-ban ugyanis egy orosz hírportál olvasóinak kérdésére az orosz elnök a kutyájáról is beszélt, kiderült például, hogy az eb naponta kétszer-háromszor kap húskészítményeket. Putyin emlékeztetett rá, hogy mindig arra kéri a vendégeket, hogy ne etessék a kutyát, mivel az megárthat a labradornak. A látogatók, és különösen az újságírók azonban sokszor nem tartják be az elnöki kérést, és keksszel vagy más édességgel igyekeznek magukhoz édesgetni az elnöki labradort.

Connie egyszer, akaratán kívül diplomáciai bonyodalmat is okozott. Putyin Angela Merkell látogatásakor bemutatta házikedvencét vendégének is. Az orosz külügy protokollosztálya nem sejthette, hogy a német kancellár egy gyerekkori trauma miatt retteg a kutyáktól. Képünkön is látható, hogy Merkell, félelmét legyőzve, igyekezett jó képet vágni a dologhoz.

Putyin és Totó

A nagy kutyabarát Putyin a négylábúak társaságában teljesen elérzékenyül. Ezt jól bizonyítja 2006-os budapesti látogatása, amikor Gyurcsány Ferenc otthonában megmutatta saját kedvencét. Putyin rögtön megkedvelte a magyar miniszterelnök Totó nevű kutyáját, és a puli is láthatóan rokonszenvezett az orosz elnökkel, hiszen többször is megnyalta a híres vendéget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?