György
14 °C
24 °C

Egésznapos italozás Nagy-Britanniában

2001.05.03. 10:57
Stílusosan egy londoni belvárosi pubban ismertette elképzeléseit az alkoholfogyasztás tilalmának enyhítéséről Mike O'Brien brit belügyi államtitkár. Egy új törvény eltörölné az este 11 órakor érvénybe lépő alkoholárusítási tilalmat, és a fiatalokat is beengedné a kocsmákba. A konzervatívok választási fogásnak nevezik az ötletet, ami egyébként már évek óta napirenden van Britanniában.
Stílusosan egy londoni pubban ismertette Mike O'Brien brit belügyi államtitkár az 1915 óta szinte érintetlen alkoholárusítási törvényre vonatkozó elképzeléseit. Az első világháború kezdetén ugyanis azért tiltották meg az alkohol árusítását 11 óra után, mivel számos munkás túl fáradtan és másnaposan ment dolgozni, és ez rosszul szolgálta a háborús törekvéseket.

Utcára özönlöttek záráskor a részegek

Angliában 1915 óta kizárólag 23 óráig tarthat nyitva bármely alkoholt árusító üzlet
Az este 11 órakor bezáró kocsmákból az utcákra egyszerre özönlöttek a nem túl éber állapotban lévő emberek, és ez nagyon gyakran konfliktushoz, rivális kocsmák törzsvendégeinek összetűzéséhez, utcai erőszakhoz vezetett.

A kormány elképzelései szerint a helyi hatóságok feladata lesz ezentúl meghatározni, hogy meddig is tarthat nyitva egy kocsma; a törvény napi 24 órás állandó alkoholárusítást tesz lehetővé. A helyi hatóság változó zárási időt határozhat meg. A belügyminiszter családbarát kocsmákat is kialakítana, tehát enyhítenek a fiatalok publátogatási tilalmán.

"Finomodik" az ivászati kultúra

O'Brien az enyhítésektől a brit nép ivászati kultúrájának "finomulását", a turizmus és a helyi gazdaság fellendülését várja el. A miniszter szerint a "reform új lehetőségeket teremt a vállalkozásoknak, a fogyasztóknak nagyobb választási lehetőséget biztosít, és a helybélieknek pedig biztonságot ad". A turizmust pedig azért lendítené fel, mert "ugyanazt a szolgáltatást biztosítjuk, mint otthon".

A BBC által idézett Andrew McNeil, az Alkohol Tanulmányok Intézetének munkatársa szerint az enyhítések nem hozzák meg a várt eredményeket. A kutató szerint Skóciában vagy Új-Zélandban hasonló intézkedések csak rosszabb helyzetet teremtettek. A rendőrség azonban támogatja a belügyminiszter elképzeléseit, hisz a manchesteri rendőrség képviselője szerint a meghatározott zárási idők rendetlenséget és bűnözést gerjesztenek.

A konzervatívok választási fogásnak nevezték a miniszter ajánlatát

A júniusi választások előtt az ellenzéki konzervatívok - bár támogatják az elképzeléseket - kampányfogásnak nevezték a széles körben több ideje ismertetett elképzelések újratálalását. Ha a Munkáspárt a júniusi választásokon győzedelmeskedik, vélhetően ez lesz az első javaslat, amit a parlament tisztelt tagjai tárgyalni fognak.