Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

'Majd Colin törődik vele'

2003.09.29. 16:35
A Kreml elhallgatta a Putyinnal készült interjú kellemetlen részleteit Csecsenföldről, az orosz-amerikai viszony alakulásáról a csecsen helyzet fényében, a Yukos olajcég körüli vizsgálatokról, a korrupcióról és sajtószabadságról. A polit.ru orosz internetes hírmagazin előtt semmi sem maradt titokban. Napokkal a csecsen elnökválasztás előtt az ideigelenes elnök közölte: tudomása szerint hamarosan az életére törnek, a csecsen kormányfő pedig nem véletlenül lett rosszul egy fogadás után.
Aggodalomra ad okot, hogy a Kreml bizonyos részeket elhagyva csak egy szűkített változatot közölt internetes honlapján abból az interjúból, amelyet Vlagyimir Putyin elnök adott amerikai újságíróknak tengerentúli útja előtt - írta a polit.ru orosz internetes hírmagazin hétfőn.

A lap - amelyet a Kreml politikájával szembeni kritikus hangvétel jellemez - azt írta, hogy Putyin több mint négy órás sajtóbeszélgetéséből az elnöki adminisztráció "érdekes részeket" metszett ki.

Elhallgatott részek

A Kreml internetes oldalán csak az első néhány kérdés és válasz szerepel. A The Washington Post című újság, a CBS News híradó és az AP hírügynökség által gondozott teljes szöveg azonban a Kreml által "elhallgatott" részeket is tartalmazza: Putyin hosszan beszélt Csecsenföldről, az orosz-amerikai viszony alakulásáról a csecsen helyzet fényében, a Yukos olajcég körüli vizsgálatokról, a korrupcióról és sajtószabadságról, az orosz ortodox egyház és a Vatikán kapcsolatáról.

Az, amit Putyin novo-ogarjovói rezidenciáján mondott az amerikai újságíróknak, nem sok tekintetben újdonság. Annál riasztóbb viszont, hogy az orosz elnökkel készült beszélgetés kulcselemeiről csak a külföldi sajtóból szerezhet tudomást az orosz sajtó és közvélemény - írta a polit.ru.

Majd Colin törődik vele

Az amerikai újságírók egyik kérdése Steven Pifernek, az amerikai külügyi tárca főcsoportfőnökének közelmúltbeli csecsenföldi jelentésére vonatkozott (Pifer az orosz erők folytatódó visszaéléseire hívta fel a figyelmet).

Putyin úgy reagált, hogy nem kommentálja egy középszintű tisztviselő állásfoglalását. "Majd Colin (Powell) törődik vele" - mondta. Putyin egy orosz közmondást idézett - minden orosz családnak megvan a maga torzszülöttje, megesik az ilyesmi a legjobb családban is -, majd magyarázatképpen hozzáfűzte: ha valaki árnyékot akar vetni az orosz-amerikai viszonyra, nem nehéz megtennie.

"Minden lehetségest elkövettünk a helyzet normalizálására Csecsenföldön, és nagyon sajnáljuk, ha valaki ezt nem veszi észre... egyébként, nekem úgy tűnik, hogy a Közel-Keleten az izraeliek nem tudnak ellenállni, tehát válaszcsapásokat mérnek, s ezzel éppen segítik a terroristákat" - mondta egyebek között az orosz elnök az interjúban.

Csecsenföld: Popovot megmérgezték, Kadirov veszélyben?
Ahmad Kadirov ideiglenes csecsenföldi elnök hétfőn közölte: tudomása szerint merénylet készül ellene. Az október 5-re kiírt csecsenföldi elnökválasztás Kreml által támogatott, legesélyesebb jelöltje azt mondta, titkosszolgálati forrásból úgy értesült, hogy három öngyilkos merénylőnő készül a merényletre. Kadirov azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy eddig több mint tízszer törtek az életére.
Kadirov arról is beszámolt, hogy a köztársasági elnöki funkciót átmenetileg betöltő Alekszandr Popov, a csecsenföldi kormányzat feje sokkal jobban van azután, hogy a hét végén ételmérgezéssel kórházba került (Kadirov elnökjelöltsége miatt nem láthatja el az elnöki feladatokat.) Popov ételmérgezéséről meglehetősen ellenmondásos hírek láttak napvilágot. A Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilap hétfői számának címoldalán arról számolt be, hogy a csecsenföldi kormányfőt megmérgezték. Egyéb újságok óvatosabban fogalmaztak. Popov szombat este lett rosszul, azután, hogy a gudermeszi járásban részt vett egy gázvezeték ünnepélyes megnyitóját követő ebéden. A politikust Groznijba, majd Moszkvába szállították. Közölték, hogy műtétre van szükség.
Katonai források vasárnap azt állították, nem kizárt, hogy Popovot megmérgezték, mindenesetre "ismeretlen eredetű méreg jutott" a szervezetébe.