Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Támadják a külügyet a Szaddám-kivégzés üdvözlése miatt

2007.01.15. 15:17
A sajtóhoz is eljuttatott, Göncz Kinga külügyminiszternek címzett levélben vonta felelősségre Majtényi László volt adatvédelmi Biztos Polgár Viktor külügyi szóvivőt, mert Polgár Szaddám Huszein kivégzése után a külügy nevében üdvözölte a bíróság ítéletét. Polgár a legsúlyosabb büntetést üdvözölte, a halálbüntetést általában elítélte. Majtényi szerint ez nem elég.

Magyarázatot vár a Külügyminisztériumtól Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Intézet munkatársa, mert azt érezte ki Polgár Viktor Szaddám Huszein kivégzését kommentáló nyilatkozatából, hogy a kormány helyesli a halálbüntetést.

"Szaddám Huszein rászolgált a legsúlyosabb büntetésre" - jelentette ki a kivégzés után Polgár Viktor, utalva rá, hogy Szaddám "többszörösen vétkes egy sor tömeggyilkosságban". Emlékeztetett arra is, hogy Szaddám Huszein két háborút indított, az egyiket Irán, a másikat Kuvait ellen. Mint fogalmazott, most néhány bűncselekményéért a bíróság előtt, normális jogi eljárásban mondták ki a bűnösségét.

Majtényi álláspontja szerint Polgár ezzel "üdvözöl egy olyan cselekedetet, amely a független Magyar Köztársaság alkotmányos rendje szerint elfogadhatatlan". "A magyar alkotmányos rendszerben az emberi élet a minden mást megelőző legnagyobb érték" írja Göncz Kinga külügyminiszternek címzett levelében a volt ombudsman.

Polgár december 30-i nyilatkozatában azt is megjegyezte, hogy "a magyar jogrend az európai értékekkel összhangban nem fogadja el a halálbüntetés semmilyen formáját sem". Majtényi szerint ez nem elég, hiszen a magyar alkotmányból szerinte az következik, hogy nem csak végrehajtani nem szabad a halálbüntetést, de üdvözölni sem, ha azt máshol – amúgy jogszerűen – végrehajtják.

Polgár Viktor megkeresésünkre nem kommentálta a levelet. Mint mondta, ő azt magánlevélként kapta, a levélben semmi sem utal rá, hogy az nyilvános lenne. Így azt tartja illendőnek, hogy előbb magánlevélben válaszoljon Majtényi Lászlónak.