Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Házakat romboltak le az izraeli harckocsik

2002.01.10. 10:23
Közel harminc épületet romboltak le csütörtök hajnalban a Gáza-övezet déli részén fekvő Rafah városba behatoló izraeli harckocsik és talajgyaluk. Az akció válaszcsapás volt a Hamász szerdai merényletére.
Palesztin biztonsági források szerint hat harckocsi és földmunkagép gördült be a városba, és a járműveket irányító izraeli katonák tüzet nyitottak az otthonaikat pánikszerűen elhagyó palesztinokra.

Az izraeli hadsereg közölte: az épületeket azért rombolták le, mert a palesztinok lőállásoknak használták azokat a térségben szolgáló izraeli katonák ellen. Izraeli katonai források szerint a földgyalukat nem harckocsik, hanem páncélozott járművek kísérték, és az akcióban nem harminc, hanem tíz épületet semmisítettek meg a munkagépek.

A csütörtöki akció válaszcsapás volt a Hamász radikális palesztin szervezet négy izraeli halálos áldozatot követelő szerdai merényletére.

A közel-keleti feszültség fokozódása miatt Oroszország nyugalomra szólította fel a zsidó államot és palesztinokat. "Oroszország, mint a közel-keleti békefolyamat társvédnöke, ismételten arra kéri Izraelt és a Palesztin Hatóságot: adják tanújelét az önmérsékletre és nyugalomra való törekvésüknek, és ne hagyják, hogy ilyen akciók újabb erőszakos konfliktushoz vezessenek" - olvasható a moszkvai külügyminisztérium közleményében.