Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Afgánok tüntetnek kikeresztelkedett honfitársuk ellen

2006.03.27. 17:21
Több százan tüntettek Afganisztán északi részén, mert a bíróság ejtette a kikeresztelkedett afgán férfi elleni keresetet. Karzai elnök enged a nemzetközi nyomásnak, meg akarja akadályozni a halálbüntetést, a vallási vezetők viszont ellenzik a felmentést.

Ejtette a bíróság az Abdul Rahman elleni keresetet, ügyét megfelelő bizonyítékok hiányában a főállamügyésznek adták át, jelentette a BBC. Az eset óriási nemzetközi visszhangot kavart. Amerikai, kanadai, német és olasz diplomaták szólították fel az afgán hatóságokat az emberi szabadságjogok elismerésére.

Rahmant azzal vádolja az afgán bíróság, hogy kikeresztelkedésével megtagadta az iszlám tanait. Tettéért a Saria törvényre alapuló afgán alkotmány szerint halálbüntetés jár. A vádlottnak a bíróság azt is felajánlotta, hogy felmentik és megússza a halálbüntetést, ha lemond a kereszténységről és visszatér muzulmán hitéhez. Rahman azonban továbbra is kitart a már 16 éve gyakorolt vallása mellett.

Afgánok afgán ellen

Hétfőn reggel több mint ezer tüntető vonult az utcára az északi Mazar-e-Sharif városában. A tüntetők azt követelték, hogy kikeresztelkedett honfitársukat állítsák újra bíróság elé és ítéljék halálra. "Halál Bushra!" - kántálással próbálták felhívni a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy ne avatkozzanak Afganisztán belügyeibe. Indoklásuk szerint az ország alkotmánya az iszlámra épül, így el kell fogadni a benne foglaltakat.

Az eset kapcsán Hamid Karzai elnök és a kormány konfrontálódására lehet számítani. Karzai személyesen avatkozott bele Rahman perébe, engedve a nemzetközi nyomásnak. Több, az emberi jogok eltiprása ellen fellépő ország ugyanis Afganisztán szövetségese. A kormányt ezzel szemben a keményvonalas vallásosok uralják, akik a vallás törvényeit helyezik mindenek fölé.

Az egyre erősödő ellentétek miatt Rahman közelgő kiszabadulásáról egyelőre nem közöltek részleteket.

Beszámíthatatlan?

A vádlott családja korábban mentális problémákra hivatkozva kérte fel a bíróságot, hogy ejtsék a vádat. Egyes források arról számoltak be, hogy hétfőn valóban pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá Rahmant.

Ansarulla Mavlavezada, a legfelsőbb bíróság tagja szerint Rahman egészségi állapota valóban kétségeket ébreszt. "Zavartnak tűnik" - fogalmazott Mavlavezada. A rokonok arról is beszámoltak, hogy Rahman néha furcsa zajokat hall a fejében. A bíró számára az sem volt teljesen egyértelmű, hogy a vádlott egyáltalán afgán állampolgár-e.