Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Letartóztatták a gépeltérítők oktatóját

2001.09.28. 16:24
A brit rendőrség letartóztatta az algériai származású Lotfi Raiszit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az öngyilkos pilóták oktatója volt. Eközben a brit külügyminiszter kijelentette, hogy az elkövetkezendő hetekre Oszama bin Laden csoportja újabb terrortámadást tervez.
A Scotland Yard által múlt héten előállított algériai Lotfi Raiszi volt a szeptember 11-ei amerikai merényletek öngyilkos pilótáinak oktatója - közölte a brit ügyészség. Arvinda Sambir ügyész úgy nyilatkozott, Raiszi többek között azt a pilótát oktatta, aki szeptember 11-én a Pentagonra zuhant gépével - adta hírül a BBC.

Raiszi továbbképzésre járt az angliai repülőiskolába

A 27 éves férfi néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban kapott pilótakiképzést, és az év eleje óta egy dél-angliai repülőiskolában vett részt kilenc hónapos továbbképzésen. A férfit és francia feleségét a Heathrow repülőtér közelében, Sloughban lévő otthonukban vették őrizetbe múlt pénteken. Az algériai férfi lakásában repülési tankönyveket foglaltak le. Londonban Raiszi testvérét is kihallgatták.

Raiszi arizoniai lakcímmel szerepel az FBI gyanúsítottjainak listáján. Családja határozottan cáfolja, hogy bármi köze lenne a terroristákhoz és az amerikai gépeltérítésekhez. A pilóta testvérét és feleségét a kihallgatások nyomán vádemelés nélkül szabadon engedték.

Újabb támadással rémisztgetnek

A letartóztatás bejelentésével egyidőben Jack Straw külügyminiszter és Peter Hain külügyi államminiszter arra figyelmeztetett, hogy bin Laden hálózata újabb terrortámadásokat tervez. A BBC-nek nyilatkozó Hain nem volt hajlandó részleteket közölni, de a támadás időpontját a következő hetek valamelyikére tette. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője ugyanakkor pénteken cáfolta, hogy Nagy-Britanniát bármiféle terrorista támadás veszélye fenyegetné. Az illetékes hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nincs semmilyen tudomásuk az országot veszélyeztető terrortámadás előkészületeiről.

Jack Straw brit külügyminiszter azt állította: egyértelmű bizonyítékokat látott, amelyek feltárják bin Laden kapcsolatát a Washington és New York elleni terrortámadásokkal, ám ezeket biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra.