Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Új generációs rakétát próbált ki Oroszország

2007.05.29. 18:45
Oroszország sikeres kísérletet hajtott végre kedden egy új típusú, több robbanófejes interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az orosz védelmi minisztérium és az orosz hadászati rakétacsapatok sajtószolgálata közlése szerint a Moszkvától 800 kilométernyire északra lévő pleszecki űrrepülőtérről, mozgatható indítóállásból felbocsátottak egy RSz-24-es típusú rakétát. Az új fegyver eltalálta a hatezer kilométeres távolságban lévő célt az ország távol-keleti részén, Kamcsatka félszigetén.

Az új rakéta robbanófejeinek mindegyike külön-külön, önállóan célra irányítható - jelezték az illetékes orosz hatóságok, de azt nem közölték, hány robbanófejjel van ellátva az RSz-24-es. Az új típusú rakéta az elöregedő RSz-18-as és RSz 20-as interkontinentális rakétákat hivatott felváltani. Jelenleg az RSz-18-as és az RSz 20-as (a NATO terminológiája szerint SS-19 Stiletto és SS-18 Satan) típusok alkotják az orosz hadászati rakétahaderő gerincét.

Felülkerekedik a rakétavédelmen

Az orosz hadászati rakétahaderő parancsnokságának közleménye szerint az RSz-24-es erősíteni fogja az orosz hadászati rakétaerő támadó csoportjainak csapásmérő képességét, mert az új fegyver "felül tud kerekedni rakétavédelmi rendszereken". (Moszkva többször panaszolta a közelmúltban, hogy fenyegetve érzi magát a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek telepítése által.)

Szergej Ivanov, a védelmi szektort felügyelő első miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta egy keddi értekezleten, hogy a hadászati rakétaerők fejlesztésével párhuzamosan az orosz szárazföldi csapatokat is el kell látni nagy pontosságú fegyverekkel, mert az európai hagyományos fegyveres erők és fegyverzetek korlátozásáról kötött szerződés "már nem hatékony".

"Oroszország reagálni fog arra, hogy keleti és déli szomszédai felszerelik magukat kis és közepes hatótávolságú rakétákkal" - mondta az orosz állami hadiipari bizottság ülésén, amely a Kapusztyin Jar-i rakétalőtéren zajlik. Ivanov is kitért a keddi rakétakísérletre, sőt nem is csak a hadászati rakétával végrehajtott lövészetre. Az RSz-24-es indításával csaknem egyidejűleg ugyanis kísérletet hajtottak végre az Asztraháni terület Kapusztyin Jar-i rakétalőterén Iszkander-M típusú, mozgatható indítóállásban elhelyezett, korszerűsített harcászati-hadműveleti manőverező robotrepülőgéppel (szárnyas rakétával) is.

A két sikeres kísérletet méltatva Ivanov hangsúlyozta, hogy "Oroszország új harcászati és hadászati fegyverkomplexumai képesek felülkerekedni bármely létező és leendő rakétavédelmi rendszeren, így az oroszok biztonságban érezhetik magukat".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!