Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Iraki robbanások: támadás és baleset

2003.07.01. 01:58
Faludzsában egy mecsetet ért bombatámadás, és az amerikaiakra is rátámadtak. Haditha közelében fosztogatók haltak szörnyet egy elhagyatott lőszerraktár robbanása során.
Három robbanásban négy ember meghalt, tizenöt megsebesült Irakban hétfőn este. A súlyos incidens a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsában történt, ahol az amerikai hadsereg egyelőre kevés sikerrel fáradozik a rend helyreállításán - jelentette az AFP hírügynökség. Az egyik robbanás egy mecsetet sújtott, és kórházi források szerint az áldozatok teológiahallgatók. A sebesültek között található a mecset imámja is.

Fallúdzsában múlt szerda óta minden nap történik hasonló incidens. Több esetben a rend visszaállításán fáradozó amerikai katonákat érte támadás.

Fémgyűjtők a lőszerraktárban

Irakban körülbelül harmincan vesztették életüket amikor robbanás következett be egy lőszerlerakó helyen hétfőn. A baleset észak-irakban Haditha város közelében a sivatagban egy fosztogatás során következett be. Helyiek beszámolói szerint nagyon sokan megsérültek. A robbanás oka egyelőre ismeretlen.

Najnediman al-Ami, helyi orvos az AFP-nek nem tudta felbecsülni a halálos áldozatok számát. Mint mondta, a testek elszenesedtek és a raktárépület teteje beomlott. Egy égési sérült becslése szerint százan tartózködtak az épületben a robbanás idején.

Elmondta továbbá: a helyiek a lőszerek óvatos szétszerelésével és hatástalanításával próbálkoztak, hogy a fémet eladhassák. Szegények vagyunk és egy tonna rezet ötszázezer dínárért (százezer forint) tudunk eladni.