Alfréd
-2 °C
2 °C

Támadás egy szaúdi olajfinomító ellen

2006.02.24. 14:52
Lövések és egy robbanás zaja hallatszott egy olajfinomítóból, számolt be péntek délután az Al-Arabija televíziónak Szaud-Arábiában tartózkodó riportere. A hírre az olaj ára emelkedni kezdett.

Lövések és egy robbanás zaja hallatszott egy olajfinomítóból a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Bakik városából, jelentette pénteken az Al-Arabija televízió riportere. A robbanást egy robbanóanyaggal teli autó okozta, amelybe egy, a finomítót védő őr lőtt bele, mikor az megpróbált behajtani a finomító területére, számolt be a CNN.

A Reuters jelentése szerint öngyilkos merénylők próbálták megrohamozni az olajfinomítót, akiket az őrök megöltek. A merénylők két, robbanóanyaggal megrakott autót használtak. Az egyik jármű felrobbant és kárt tett egy csővezetékben.

A Szaudi Királyság hivatalosan nem kommentálta a hírt, mindössze annyit közöltek, hogy olajfinomítóikat megfelelően védik. A belügyminisztérium szóvivője, Manszur al-Turki az AP-nek azt nyilatkozta: „Még nincs információm, követem az eseményeket.”.

A Bakik városában található olajfinomító Szaud-Arábia keleti részének egyik legjelentősebb olajvállalkozása. A lövések és a robbanás hírére az olaj ára már 2 dollárral emelkedett.

Az al-Kaida terrorszervezet korábban szaúdi célpontok elleni támadásokra szólított fel. A terroristák szerint ugyanis az ország kormánya túlságosan olcsón adja el olaját a nyugati országoknak. Oszama Bin-Laden rég dédelgetett terve a szaúdi monarchia megdöntése.