Árpád
-2 °C
4 °C

A világ legnagyobb reklámcége alakul

2000.05.12. 16:30
A brit WPP Group megállapodott a Young & Rubicam (Y&R) reklámcég megvásárlásáról, s ezzel az ágazat világelső vállalata alakulhat meg. A WPP 4,7 milliárd dollárt fizet, s ezzel a bruttó árbevételt tekintve a világranglistán megelőzi a rivális Omnicom Groupot és az Interpublic csoportot.
A reklámipar valaha volt legnagyobb felvásárlási akciója során a WPP, amely jelenleg csak harmadik az ágazat világranglistáján, a harmadik olyan céget szerzi meg, amely a globális piac első tizenegy szereplője közé tartozik. A WPP ugyanis már korábban rátette a kezét a J. Walter Thompsonra és az Ogilvy & Mather Worldwide-ra.

Young & Rubicam (Y&R) reklámcég
Érdekesség, hogy a WPP két hete megszakította a Y&R-rel a tárgyalásokat, miután nem tudtak megegyezni az utóbbi cég autonómiájáról, illetve az ottani menedzserek fizetéséről. A megbeszélések csak múlt pénteken indultak újra - a Bloomberg hírügynökség információi szerint.

A londoni székhelyű WPP részvényei a felvásárlás hírére 2,5 százalékkal estek, ugyanakkor az 1923-ban, az amerikai Philadelphiában alapított Y&R papírjait 4,6 százalékkal magasabb árfolyamon kezdték jegyezni a tőzsdén. A WPP és a Young and Rubicam közötti ügylet lebonyolításában a világ legnevesebb befektetési bankjai működtek közre: a Merrill Lynch és a Goldman Sachs Group a WPP-nek adott tanácsokat, míg a Morgan Stanley Dean Witter és a Bear, Stearns a Y&R-nek segédkezett.

A bruttó árbevételt tekintve tavaly a világranglistát az ágazatban az Omnicom és az Interpublic holdingtársaságok vezették az Advertising Age magazin adatai szerint. A mostani ügylettel azonban a WPP megelőzi az említett két céget, hiszen a WPP és a Young and Rubicam együttes forgalma 5,2 milliárd dollárt tett volna ki 1999-ben, közös nyereségük pedig 704 millió lett volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?