Ágnes
-1 °C
2 °C

Még hónapokig lehetnek utórengések Délkelet-Ázsiában

2004.12.29. 14:16
A Földön évente átlagosan több ezer kisebb, erősségű földmozgást mérnek a szeizmológusok, 9-es erősségű rengést azonban csak 30-40 évenként. Az indonéz földrengést még hónapokig 6-os, 7-es erősségű utórengések követhetik, mondta az MTA Geodéziai és Geofizikai Intézetének munkatársa.

Hónapokig remeghet még a Föld az Indiai-óceán fenekén, mondta el az Indexnek Tóth László, az MTA Geodéziai és Geofizikai Intézetének munkatársa, aki szerint az ilyen földmozgásokat mindig 6 - 7-es erősségű rengések kísérik. A 9-es erősségű rengést „már eddig is tíznél több, 6-osnál nagyobb mozgás követte az indonéz partoknál” – tette hozzá.

A Földön évente átlagosan több ezer kisebb, tizenöt 7-es erősségű, és egy 8-as erősségű mozgás van, 9-es erősségű rengést azonban csak 30-40 évenként mérnek a szeizmológusok. Tóth László a vasárnapi rengést azzal a mindennapos okkal magyarázta, hogy a föld mozgása miatt felhalmozódott energia most szabadult fel, „ez ezer darab kisebb vagy egy nagy "reccsenéssel" történhet, mint most legutóbb” – mondta.

Oszvald Tamás a Geológiai Intézet munkatársa szerint az ilyen repedések 600-700 kilométeres mélységig terjednek a Föld belseje felé, de ott a magma közelében egyszerűen megolvad a föld, így a repedés például nem felezheti meg a földgolyót. A magyar tudóstársadalom kevésbé elemzi a Dél-Ázsiában kialakult helyzetet, mivel az két szektorral, két lemeztáblával arrébb történt, így a Kárpát-medencére nem lehet kihatással, mondta.

A természeti jelenségről bővebben itt olvashat>>>