Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Terrorcsoporttá minősítette az USA Irán elithadseregét

2007.08.15. 10:23
Reguláris haderőt minősít terrorcsoporttá az Egyesült Államok. Bushék szerint az iráni Forradalmi Gárda egyre aktívabb szerepet játszik Irakban és Afganisztánban, és amúgy is támogatja a közel-keleti terrorcsoportokat.

Terrorcsoportá nyilvánítja az iráni elit haderőt, a teokratikus rezsimhez hű Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok. Az eddig példátlan lépést - hivatalos haderőt még sosem minősítettek terrorcsoportnak - a Forradalmi Gárda fokozódó iraki és afganisztáni szerepével indokolják, írja a Washington Post.

Átértékelni!

A Post forrásai csak nevük elhallgatását kérve nyilatkoztak, mivel a döntést hivatalosan még nem hirdették ki. Annyit azonban elmondtak, hogy a Forradalmi Gárdával bárminemű üzleti kapcsolatot ápoló cégek és magánszemélyek "azonnal át kell értékeljék akcióikat".

Iráni önkéntes nők géppisztollyal

Az amerikai kormányzat a 2001. szeptember 11-e után kiadott 13224. számú elnöki különrendelet értelmében minősíthet terrorcsoporttá külföldi szervezeteket. Az amerikai hatóságok ezután joggal léphetnek fel terrorcsoportnak minősített szervezetek üzleti partnerei ellen is.

A Post értesülései szerint egyébként a Forradalmi Gárda terrorcsoporttá minősítése a Bush-kormányzaton belül is komoly vitákat váltott ki. Hetekig folytak a tárgyalások arról, hogy a 125 000 fős gárda egészét, vagy csak a diverzáns műveletekért felelős, Irakban fegyverszállítóként jelen lévő, a Hezbollah terroristáit is kiképző Kudsz Kommandót.

A Post értesülései szerint ugyan még folynak a tárgyalások a részletekről, az már biztos, hogy a gárda egészét terrorcsoportnak minősíthetik.

Állam az államban

Ez részben jogosnak tűnik, hiszen nem csak a Kudsz Kommandó katonáit, de egyszerű forradalmi gárdistákat is bevetettek már terrorista jellegű akciókban. Ugyanakkor a gárda valójában reguláris haderőként működik, javarészt a rezsimhez hű csapatok harcoltak az 1980-88-as irak-iráni háborúban is.

Al-Kudsz Brigádok nevű katonai szárnyának egyik fegyverese társai körében nyilatkozatot olvas fel

A Forradalmi Gárda ráadásul nem egyszerű haderő, hanem állam az államban. Üzleti érdekeltségeik vannak az iráni telekommunikációban, olajvezetékekben, sőt, az új teheráni reptérben is. Az amerikaiak szerint emellett kiterjedt csempészhálózatot is működtetnek, bevételeiket további fegyverkezésre fordítva.

A Post értékelése szerint a Forradalmi Gárda terrorcsoporttá minősítése az iráni-amerikai kapcsolatok újbóli elhidegülését jelzik - bár a két ország 18 év után először idén létesített hivatalos diplomáciai kapcsolatot. A lap értesülései szerint az amerikaiak azért szánták rá magukat a lépésre, mert az ENSZ Irán elleni fenyegetéseinek eddig semmilyen hatása sem volt az atomválságra.