Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Titkosszolgálatok figyelik a Romániában befektetőket

2001.03.20. 11:36
A magánosítások körül tapasztalt ,,mesterkedések" miatt Adrian Nastase miniszterelnök a titkosszolgálatok segítségét kérte a jövőbeni román befektetők kivizsgálásához. A kabinet pénzügyminisztere hétfőn ismertette a 2001-es költségvetés tételeit: a kormány 25-27 százalékos inflációval, 4-4,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,7 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A végső költségvetés a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások után alakul ki.
Adrian Nastase román miniszterelnök találkozóra hívta hétfőn a titkosszolgálatok, az igazságügyi minisztérium, a közügyi és a gazdasági szaktárcák képviselőit. A megbeszélés célja a gazdasági bűnözéssel kapcsolatos egyes kérdések megoldása volt, illetve a privatizáció felgyorsításának lehetőségeit vitatták meg. A miniszterelnök szerint a Romániába befektetők ,,jóhiszeműségét" figyelemmel kell kísérni, hogy kiszűrjék az ügyeskedőket.

"Mesterkedések" a privatizáció körül

Adrian Nastase miniszterelnök "jobban odafigyelne" a befektetőkre
A miniszterelnök arra utalt, hogy az állami vállalatok eladásakor különböző ,,mesterkedésekhez" folyamodnak a befektetők: nagy összeget ígérnek, de miután egy kis összeget kifizetnek, beperlik a privatizációt koordináló állami intézményt, a hosszú jogi huzavona alatt pedig ,,kifosztják" a vállalatot. Nastase felkérte a magánosításban érintett szervezeteket, hogy a román titkosszolgálattal is működjenek együtt a gazdasági és privatizációs kérdésekben.

A miniszterelnök azért akar kiemelt figyelmet szentelni a magánosítás folyamatának, mert az ugyancsak hétfőn ismertetett 2001-es költségvetési tervezetben a költségvetés 3,5 százalékát használnák fel a befektetések ösztönzésére. Ez a 2000-es költségvetéshez képest 0,7 százalékos növekedést jelent.

A mezőgazdaság keveset kap

Választási kampányában ígértekkel ellentétben a PDSR-kormány nem növelte, hanem csökkentette a mezőgazdaságra fordítható összegeket: 14 ezer milliárd lejről 10 ezer milliárd lejre (140 milliárd forintról 100 milliárd forintra). A tanügy a költségvetés 4 százalékát, az egészségügy 3,7 százalékát, az ipar 0,9 százalékát, a szállítás és közszolgáltatások 4,8 százalékát, a hadügy pedig 1,5 százalékát kapja. A PDSR-kormány a legnagyobb összeget - a büdzsé 10,6 százalékát - a szociális segélyekre fogja fordítani.

4-4,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak

A tervezet kidolgozásakor 25-27 százalékos inflációval, 4-4,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,7 százalékos költségvetési hiánnyal - melyek nagy részét külföldi alapokból fognak finaszírozni - számoltak. A végső költségvetés azonban a Nemzetközi Valutaalappal való egyeztetés után alakul ki, azután kerül sor majd a parlamenti vitára.  • Vennék
  • Hírek