Gerzson
-3 °C
3 °C

Elfogadták a román költségvetést

2001.04.12. 15:20
Négy nap tárgyalás után, a román parlament csütörtökön 315 igen, és 60 nem szavazattal elfogadta a 2001-es költségvetést. A költségvetés tárgyalása a kormányzó PDSR és az ellenzéki PNL (liberális párt) közötti paktum felbomlását hozta. Az idei román költségvetési törvény a GDP 4,1 százalékos növekedésével, 25 százalékos inflációval és a GDP 3,8 százalékát kitevő hiánnyal számol.

A román törvényhozásban rég nem tapasztalt gyorsasággal, mondhatni rekordidőnek számító négy nap alatt tárgyalta meg a parlament a 2001-es évre szóló költségvetést. A csütörtöki szavazással (315 igen, 60 nem) pedig el is fogadták azt. A törvény mellett szavazott a kormánypárton kívül az RMDSZ, a Nagy-Románia Párt, a nemzeti kisebbségek képviselői, ellene pedig a Demokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt.

Felbomlott a két párt közti paktum

A PDSR vezérszónoka szerint az idei költségvetési törvény véget vet "az előző kormány által négy éven át ösztönzött gazdasági visszaesésnek, annak az ultraliberális gazdaságpolitikának, amely miatt Románia távolabbra került az EU-csatlakozás feltételeinek teljesítésétől".

A törvénytervezethez közel 300 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők, a javaslatok közül mintegy 40-et fogadtak el a plenáris vitában. A Nemzeti Liberális Párt épp a saját, el nem fogadott módosító javaslatai miatt haragudott meg a kormányzó PDSR-re: a párt felkérte Valeriu Stoica elnököt mondja vissza a két párt közötti szerződést. A liberális képviselők korábban azt is felvetették, hogy a törvény szavazásakor egyszerűen kivonulnak a teremből, végül azonban meggondolták magukat. A költségvetést ellenző két párt képviselői a szavazás végeredményének megismerése után bejelentették óvást nyújtanak be az alkotmánybíróságnál a törvény ellen.

Számadatok

Az idei román költségvetési törvény a GDP 4,1 százalékos növekedésével, 25 százalékos inflációval és a GDP 3,8 százalékát kitevő hiánnyal számol. A bevételek nagysága 153207 milliárd lej lesz, a kiadások 194527 milliárd lejt tesznek majd ki (1 forint 100 lej). A román gazdaság - három évi folyamatos visszaesés után - tavaly szerény, 1,6 százalékos növekedést ért el. Az infláció az eredetileg tervezett 32 százalék helyett 40,7 százalék volt, a költségvetés hiánya pedig az ígért 3 százalék helyett 3,7 százalék volt. Az idei év első három hónapjának mutatói éves szinten 40,2 százalék inflációt jeleznek.