Szilvia
5 °C
16 °C

Lemond a korrupcióval vádolt ír miniszterelnök

2008.04.02. 13:38
Május elején lemond posztjáról Bertie Ahern ír miniszterelnök, aki ellen korrupciós vádakban folyik bírósági vizsgálat. A zsinorban háromszor megválasztott politikus minden vádat tagadott, távozását azzal indokolta, hogy el akarta kerülni, hogy a személyével kapcsolatban kirobbant botrány befolyásolja az ír belpolitikát.

Bertie Ahern ír miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy május 6-án benyújtja lemondását. A bejelentés annak ellenére meglepetésnek számított, hogy a kormányfő tisztázatlan pénzügyeiről már másfél éve keringenek sajtóértesülések és az ügyet hivatalosan is vizsgálják. A politikus ellen korrupciós vádakban folyik bírósági vizsgálat, a hatósági gyanú szerint a 90-es években még pénzügyminiszterként be nem jelentett, akár 100 ezer dollárnak megfelelő pénzadományokat fogadott el üzletemberektől.

"Soha nem fizettek le, és soha nem tettem semmi olyat, amivel szégyent hoztam volna az általam betöltött tisztségre" - jelentette ki a könnyeivel küszködő Ahern. "Azért döntöttem így, mert ez lesz a legjobb az embereknek. Nem fogom hagyni, hogy a személyemhez kötődő ügyek befolyásolják a belpolitikát" - indokolta lemondását. Hozzátette, hogy a kormánykoalíciót vezető Fianna Fáil elnöki tisztségéről is lemond május elején, írja a BBC.

Ír politikai kommentátorok szerint Ahern elsősorban azt akarja elkerülni, hogy az EU-alkotmánytervezet helyébe lépő új Lisszaboni Szerződés júniusban esedékes írországi népszavazására is kihatna a vele kapcsolatos pénzügyi vizsgálat.

Ahern 11 éve alatt korábban soha nem látott mértékű gazdasági növekedés indult be. Bertie Ahern legnagyobb - Tony Blair volt brit miniszterelnökkel együtt elért - politikai vívmánya ugyanakkor az 1998-ban aláírt nagypénteki egyezség volt, amely megteremtette az észak-írországi felekezeti polgárháború lezárásának alapjait. Ez a folyamat még az egyezség aláírása után is csaknem egy évtizedig tartott, de ma már együtt kormányozzák az ulsteri tartományt a britpárti protestáns unionista erők és a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legradikálisabb képviselői, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Az 56 éves, konzervatív ír miniszterelnök 1997 óta tölti be a tisztséget, és zsinórban háromszor nyert választást. 31 éve tagja az ír parlamentnek, és sokan a legsikeresebb miniszterelnöknek tartják az 1959 és 1973 között kormányon lévő Éamon De Valera óta. A Guardian szerint Brian Cowen pénzügyminiszter lehet az új miniszterelnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?