Piroska
-1 °C
5 °C

Német segítség az iráni atomprogramhoz?

2006.03.27. 13:31
Újabb bizonyítékot találtak a német atomipari vállalatok iráni üzleteire a német ARD televízió szerint. A német hatóságok országszerte 41 cégnél razziáztak.

Moszkvai és dubaji fedőcégeken keresztül szállítottak technikákat Irán nukleáris programjához német cégek, jelentette az ARD német közszolgálati televízió. A potsdami ügyészség jelentésére hivatkozó közlés szerint tizenhat német tartományban, 41 cégnél tartottak kutatást a német vámhatóságok a múlt héten.

A szállíott berendezések között az urándúsító centrifugákban használt hidraulikus szivattyúk és transzformátor alkatrészek is voltak. A razziák során a vámosok különleges kábeleket, valamint 2 millió euró készpénzt is lefoglaltak.

Az iráni atomprogramot még az iszlám forradalom előtt, Reza Pahlavi sah megrendelésére német cégek kezdték kiépíteni. A most orosz irányítás mellett épülő buseri erőmű alapjait is a német Siemens és a Kraftwerk-Union kezdte kiépíteni.

A gyanús közvetítőkön keresztül kereskedő német cégek már Ahmed Kadír Hán, a pakisztáni atombomba kifejlesztőjének csempészhálózatában is érintettek voltak.