Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Olajfegyver bevetésével fenyegetőzik Irán

2006.01.16. 08:57
Irán elleni gazdasági szankciókra igyekszenek rábeszélni Kínát az EU és az Egyesült Államok diplomatái. Kína korábban vétót jelentett be a szankciók ellen. A távol-keleti ország gazdaságát közel-keleti olaj fűti, ezért még az atomfegyverkezést is elnéznék Teheránnak.

Pórul járhat a Nyugat, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik a teheráni atomprogram kérdését, fenyegetőzött Davud Danes-Dzsafari gazdasági miniszter. Véleménye szerint a nyugati szankciók, amikkel a natanzi urándúsító újraindítása miatt fenyegetik országát, száz dollár fölé is emelhetik az olaj hordónkénti árát.

Becslésével nyugati gazdasági szakemberek is egyetértenek, írja a Guardian. Manoucher Takin, a Globális Energetikai Tanulmányok Központjának a kutatója szerint "nagyon kiegyenlített a kereslet és a kínálat".

Az atomválság megoldására irányuló tárgyalásokat is ez a tény nehezíti meg. Az ázsiai gazdaságok, főleg a kínai, nagyban függnek az olajexporttól. Kína már világossá is tette, hogy élne vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ha Irán elleni szankciókról kell dönteni.

Teherán két és fél évig tárgyalt atomprogramja leállításáról az EU három vezető tagállamával és Oroszországgal, mígnem azok a múlt héten feláltak a tárgyalóasztaltól. Irán továbbra is kitart amellett, hogy atomprogramja békés célú, bár ezt már a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is kétségbe vonja.

Irán ráadásul mindent megtesz a feszültség fokozásáért. Nem elég, hogy a tavaly megválasztott államfő, Mahmud Ahmadinedzsád szinte hetente vonja kétségbe a holokauszt megtörténtét, immár "tudományos" konferenciát is szerveznek a holokauszttagadóknak Teheránba.

Irán agresszív atomprogramja ugyanilyen agressziv ellencsapást válthat ki. Bár brit tárgyalók kizártnak nevezték a katonai megtorlást, két amerikai szenátor is kivitelezhetőnek nevezett egy korlátozott katonai akciót, írja a Guardian.

"Bolondság lenne kizárni a katonai akciót" - jelentette ki a CBS híradójának John McCain, a legmérsékeltebb republikánus szenátor. McCainhez ráadásul nem egy másik republikánus, hanem egy demokrata csatlakozott. Evan Bayh szenátor szerint ugyan amíg lehet, tárgyalni kell. De, mint mondta, az iráni atomprogram több eleme is olyan, amit korlátozott katonai akcióval meg lehetne semmisíteni, "drámaian lelassítva ezzel az atomprogramot".

"A nemzetközi közösség elszánta magát az iráni atomprogram megakadályozására. Ennek módja a következő hetekben dőlhet el" - válaszolta a Guardian kérdésére a Fehér Ház kommunikációs osztálya. A lap értesülései szerint az EU és az Egyesült Államok képviselői hétfőn együttes erővel igyekeznek meggyőzni Kínát és Oroszországot az Irán elleni gazdasági szankciók szükségességéről.