Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Egyetértenek a nagyhatalmak Irán megfegyelmezésében

2006.01.17. 10:41
Bár a kereskedelmi szankciók gondolatát gazdasági érdekeltségeik védelmében nem támogatják, Oroszország és Kína mégis a nyugati hatalmak oldalára állt az iráni atomválság ügyében. A nagyhatalmak összjátéka azonnal puhított Irán eddigi keménykedő álláspontján.

Oroszország és Kína támogatását is megszerezte Irán megfegyelmezéséhez az EU és az Egyesült Államok tárgyalódelegációja, jelentette a Washington Post. A hétfői hatoldalú egyeztetések után az iránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló, az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező nagyhatalom is kijelentette, hogy céljuk az iráni atomprogram felfüggesztésének elérése.

Az európai tárgyalók - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - az Egyesült Államokhoz hasonlóan az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé bocsátanák az iráni atomprogram kérdését. A BT akár szankciókat is foganasíthatna Irán ellen - bár ez utóbbi lehetőséget az elemzők kizárják, mondván Irán túl fontos gazdasági partnere mind Oroszországnak, mind Kínának.

A nyugati nagyhatalmaknak mégis sikerült elérniük, hogy Kína és Oroszország támogatásával rendkívüli tanácskozásra hívják össze az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségét.

A külföldi nyomás egységesedése máris hatott Iránra. A hivatalos állítások szerint kizárólag békés célú atomprogramot folytató ország moszkvai nagykövete ezúttal ugyanis pozitívan reagált arra az orosz felvetésre, hogy a jövőben Oroszország látná el az atomerőművek működtetéséhez szükséges dúsított uránnal, így garantálva, hogy az ország nem juthat az atomfegyvergyártáshoz szükséges készletekhez.

Irán mindeddig ragaszkodott az urándúsításhoz is, bár ezt egyedül az atomfegyvergyártó kapacitás kiépítésének terve indokolhatta volna.

Bár egyértelműen előrelépés történt, ennek mértékét Irán reagálása határozza majd meg. Putyin a tárgyalások után tett nyilatkozata legalábbis arra utal, hogy országa továbbra is ellenzi a szankciókat. "Az iráni atomprogram pontos megközelítést igényel, nem szabad elsietett, hibás döntéseket hoznunk" - nyilatkozta a Washington Postnak. Az mindenesetre bíztató, hogy Oroszország és Kína láthatóan a nyugati hatalmakkal együttműködve igyekszik megoldani a válságot.

Sok múlik azon is, hogy az amerikaiak mennyire fogják magukat vissza a kérdésben. Bush elnök eddig javarészt európai partnereire bízta a kérdés kezelését, de időközben egyre több amerikai politikus, köztük olyan mérsékeltek is, mint John McCain, katonai csapás lehetőségét kezdték emlegetni. Az európai országok azonban inkább tárgyalásos úton próbálják rendezni a kérdést, bár abban mindegyikük egyetért, hogy elsősorban Iránnak kell bizalomépítő lépéseket tennie - egyebek között vissza kell vonnia a nemzetközi ellenőrök kizárására vonatkozó fenyegetést.