Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Öngyilkos merénylet Tel-Avivban

2003.04.30. 01:24
Nagy erejű robbanás történt szerda hajnalban helyi idő szerint egy óra körül Tel-Aviv tengerparti sétányán egy étteremben. A BBC értesülése szerint három ember és az öngyilkos merénylő meghalt, legalább harmincan megsérültek, tíz ember súlyosan.
Az öngyilkos merénylő egy tengerparti kávézót próbált felrobbantani, a helyiség biztonsági őre azonban megakadályozta, hogy beléphessen. A terrorista ezért a kávézó bejáratánál robbantott - írja a CNN. Az amerikai hírcsatorna értesülései szerint az egyik áldozat francia állampolgár, a kávézó egyik pincérnője.

Fotó: EPA/Yoav Lemmer
Az ötven sérült közül huszonkettőt jelenleg is kórházban ápolnak, hat sérült állapota súlyos. A CNN rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a sérültek egyike amerikai.

A merényletért a Hamász és az al-Aksza Mártírjainak Brigádja - Arafat Fatah nevű mozgalmának terrorista szárnya - is vállalta a felelősséget. A robbanás helyszíne az Egyesült Államok nagykövetségnek a közelében van, de a külképviselet nem a tengerparton van.

Helikoptertámadás

Kedden egy izraeli helikopter tüzet nyitott a Gáza-övezetben egy autóra, közölték palesztin források. A támadásban egy ember életét vesztette, négy másik megsebesült. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint vizsgálják az értesülést.

Megalakult a palesztin kormány

A merénylet előtt néhány órával iktatták be az új palesztin kormányt. Mahmúd Abbász miniszterelnök beszédében elítélte a terrorizmust. Az új kormány megalakítása volt annak a feltétele, hogy nyilvánosságra kerüljön, majd megvalósuljon az Izraellel való viszály rendezésére az Egyesült Államok védnökségével kidolgozott béketerv.