Móric
14 °C
17 °C

Több tízezren tűntettek Prodi ellen

2007.10.13. 23:56
Adócsökkentést követeltek a jobboldalt támogató tüntetők Rómában, akik közül többen a Mussolini-korszak idején bevezetett fasiszta köszönéssel üdvözölték egymást. A tüntetés szervezői szerint több mint négyszázezren voltak.

Több tízezren tüntettek szombaton Rómában a szélsőjobboldalhoz sorolt Nemzeti Szövetség (AN) szervezésében Romano Prodi balközép kormányának politikája ellen, nagyobb biztonságot és kevesebb adót követelve.

A tömeg három menetben vonult nagyfokú rendőri készültség mellett a Colosseumhoz, ahol az AN vezetője, Gianfranco Fini, Silvio Berlusconi egykori kormányának miniszterelnök-helyettese szólt a tömeghez, és úgy vélte eljött a jobboldali erők ideje, amelyeknek már nem kell sok, hogy visszatérjenek a kormányba. "Mától kezdve meg kell kezdenünk a jövő építését, és bele kell fognunk abba a politikai szezonba, amelyben a jobboldal, népünk és értékrendszerünk lesz a központi elem, és válik a politikai csatározás főszereplője" - hangoztatta a szónok.

Fini beszéde előtt felcsendült az olasz nemzeti himnusz, amely elhangzása alatt több tucatnyi tüntető "római köszöntésre", vagyis a Mussolini-korszak idején bevezetett fasiszta tisztelgésre lendítette jobb karját. A megmozduláson több prominens jobboldali személyiség, köztük Alessandra Mussolini, a néhai diktátor unokája is részt vett.

Ignazio La Russa, az AN parlamenti frakciójának a vezetője kijelentette: a kormány már a betegség végső fázisában van, és teljesen elvesztette a kapcsolatot az élettel.

A tüntetők a párt óriástranszparenseivel, Prodit ábrázoló bábukkal és egy 3 méter hosszú mortadellával, olasz felvágottal (a jobboldal, Prodi ellenfelei ezt a gúnynevet adták a kormányfőnek) vonultak fel, több tüntető trikóján "Prodi, menj haza" felirat volt olvasható.

A párt egyik vezetője szerint a tüntetésre 400 ezren gyűltek össze, a rendőrség nem közölt adatokat a résztvevők számáról.

Az erősebbik olasz jobboldali párt, a Berlusconi vezette Forza Italia december 2-ra tervez nagyszabású kormányellenes tüntetést.