A román kormányfő nem fogadta el pénzügyminisztere lemondását

2000.07.17. 17:47
Pártbeli viszálykodások miatt lemondott Decebal Traian Remes román pénzügyminiszter: a politikus nem szeretné, ha pártja választási szövetséget kötne a baloldali Szövetség Romániáért Párttal. A miniszterelnök egyelőre nem fogadta el a lemondást. Remes lehetséges utódai háttérben lévő politikusok. Az eset a román Nemzeti Liberális Párt súlyos válsághelyzetének tükörképe.
Mircea Ionescu-Quintus és Valeriu Stoica.
Kétfelé integetnek.
A liberális mozgalom halála?

A Nemzeti Liberális Párt (NLP), amely a jelenlegi kormánykoalíció ,,fajsúlyos" tagja, a júniusi helyhatósági választásokon komolyan leszerepelt: a polgármesterekre és a tanácsosokra leadott szavazatok alapján a román politikai szereplőket megválasztó polgárok alig több mint 8 százalékának támogatását élvezi. A gyenge eredmény tükrében Valeriu Stoica, igazságügyi miniszter - a párt második legfontosabb embere Mircea Ionescu-Quintus elnök után - a szocialista doktrínához közel álló Szövetség Romániáért Párttal (SZRP) való szövetségben látja a román liberális mozgalom megmentését. A párt az 1996-os választások után alakult, és a helyhatósági választásokon a NLP-hez hasonló eredményt produkált. Stoica elképzelése szerint a novemberben sorra kerülő parlamenti és elnökválasztásokon a két párt együtt szerepelne, közös céljuk a SZRP köztársasági elnökjelöltjének, Teodor Melescanu pártelnöknek megválasztása, és Theodor Stolojant miniszterelnöki székhez juttassák.

Nem fizetős a pénzügyminiszteri poszt?
1996 óta, mióta a jelenlegi kormánykoalíció hatalmon van Romániában három pénzügyminisztert cseréltek le: a Ciorbea-kabinet Mircea Ciumara pénzügyminiszterrel kezdett, 1998-ban az új miniszterelnök, Radu Vasile Daniel Daianu pénzügyminiszterrel próbálkozott, hogy 1999, decemberében miniszterelnöknek kinevezett Mugur Isarescu már Decebal Traian Remes pénzügyminisztert örökölje.
,,Tettem egy krumplit a kezükbe"

Miután az egybegyűltek nehezen tudtak megegyezni, a tanácskozást csak a ,,kemény mag" folytatta. Itt megszavazták, hogy a Szövetség Romániáért Párttal folytatják egyeztető tárgyalásaikat, a liberálisokat pedig Valeriu Stoica képviseli majd az egyeztetésen. Továbbá augusztus 18-ára egy rendkívüli kongresszust hívnak össze, melyen a párt választási stratégiáját tárgyalják meg.

Decebal Traian Remes nyilatkozatai szerint azért miniszteri tisztségéről és nem pártbeli funkcióiról mondott le, mert szerinte ez ,,jobban fáj mjad a Stoica-tömörülésnek". ,,Tettem egy krumplit a kezükbe. Nem tudom, hogy hideg az vagy forró, de ott van" - fogalmazott látványosan Remes.

A miniszterelnök egyelőre nem fogadta el a lemondást

Decebal Traian Remes pénzügyminiszter.
Balfelé járhatatlan a liberális út.
Mugur Isarescu miniszterelnökhöz Remes lemondása már eljutott, a kormányfő azonban késlekedik azt elfogadni. ,,Elfogadom lemondását, ha azt indokoltnak tartom" - nyilatkozta a román miniszterelnök. Isarescu nem ecsetelte, hogy elfogadható-e Remes indoklása, aki a felmondó levelében írtak szerint nem szeretne egy olyan párt minisztere lenni, mely ,,elárulja identitását és programját".

A novemberben sorra kerülő választások előtt a román politikai élet nem tartja indokoltnak új pénzügyminiszter kinevezését. Ha Remes lemondását a kormányfő mégis elfogadja, akkor az NLP vezetőségéhez közel álló források szerint Sebastian Vlãdescu pénzügyminisztériumi államtitkár, Dan Radu Rusanu, az Eximbank elnöke vagy pedig Sorin Pantis volt kommunikációügyi szakemeber lehet négy hónapig az új pénzügyminiszter.  • Hírek
  • Csok