Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A román hadsereg információt gyűjt a Perzsa-öböl térségében

2006.08.23. 12:17
Terebélyesedik a Perzsa-öbölben elfoglalt román fúrótorony miatt kirobbant román-iráni vita. A konfliktus hátterében egy bonyolult üzleti vita áll. A román diplomaták nem tudtak kapcsolatba lépni az iráni hatóságokkal.

Az iráni hatóságok kedden elfoglaltak egy román cég, a GSP által működtetett fúrótornyot a Perzsa-öbölben. A 26 tagú legénységet, 19 románt és 7 indiait lefogtak, a létesítményt pedig egy bonyolult jogvita miatt lezárták.

Jó egészségben vannak

A hónapok óta húzódó jogi vita három olajcég között bontakozott ki, de immár államközi vitává fajult - írja az angol nyelvű romániai hírforrás, a nineoclock.ro. A diplomáciai konfliktust az iráni hadsereg fellépése okozta: perzsa hadihajók támadták meg ugyanis az Orizont nevű fúrótornyot, az egyik tüzet is nyitott a létesítményre. Ezután katonák érkeztek a fedélzetre, és átvették az irányítást a román GSP cégtől, az addigi üzemeltetőtől.

A román államfő szóvivője Adriana Saftoiu szerint ugyan a legénység "jó egészségben van", kaptak ebédet és a rádióhoz is odaengedték őket, de egyesek máris katonai konfliktusról beszélnek - írja a nineoclock.ro. A román politika még tartózkodik az ilyen kijelentésektől, de Saftoiu szerint az iráni parti őrség hajója lépett fel a román legénység ellen.

Nem tudott a román államfő az iráni elnökkel beszélni

Az elnöki adminisztráció tudatában van annak, mondta Saftoiu, hogy a fúrótoronyról egy augusztus 17-ei bírósági ítélet rendelkezik. (Ám ezt vitatja a román cég, amely a tornyot üzemelteti, szerinte az iráni, illetve dubaji rivális olajtársaságok egyszerűen nyomást akarnak gyakorolni rájuk, hogy olcsón megszerezzék tőlük a létesítményt. Az ügyben egy párizsi döntőbíróság szeptemberben kezdheti meg a tárgyalást.)

A román köztársasági elnök, Traian Basescu kedden megpróbált kapcsolatba lépni az iráni elnökkel, de az nem volt Teheránban, és így állítólag ma, szerdán fog egyeztetni a két államfő.

Üzleti konfliktus

A fúrótornyot eddig üzemeltető GSP szóvivője, Radu Georgescu szerint üzleti konfliktus van saját cége és a dubaji Oriental Oil Company között. Az Oriental a románoktól lízingelt két fúrótornyot, majd ezeket "albérletbe" adta két iráni cégnek, a Petroirannak és az Oriental Oil Kish-nek.

A GSP nem ismeri el, hogy jogosan kerültek a tornyok az iráni cégekhez, ezért most a párizsi döntőbírósághoz fordul az ügyben, amely szeptemberben kezdi tárgyalni az ügyet. Helyi szinten a GSP ellenében döntött a bíróság. Erre hivatkozva foglalták el az egyik tornyot az irániak. Az iráni hatóságok azért is vitatkoznak a román céggel, mert az fúrótornyát nemzetközi vizekre helyezte át, míg az öbölmenti állam szerint a GSP szerződése szerint csak iráni vizeken folytathatja tevékenységét.

Fiktív cég

A GSP a privatizáció idején hat part menti fúrótornyot szerzett meg a korábban még állami tulajdonú román olajcégtől, a Petromtól, mintegy százmillió dollárért. Ezzel egy időben a GSP átvette, elfogadta a két toronyról (az Orizontról és a Fortunáról) szóló korábbi szerződést a Petrom és az Oriental Oil Company között.

A GSP elnöke, Gabriel Comanescu szerint viszont a dubaji Oriental Oil Company egy fiktív cég, amely nem is létezik, ezért a vele kötött szerződést utólag semmisnek tekintik.

A románok szerint tehát az irániak rá akarják tenni a kezüket a két létesítményre, de legalábbis az Orizontra, miután a Fortunát nemzetközi vizekre vontatta a GSP.

Hezitáló román hatóságok

A GSP tájékoztatta kedden a román hatóságokat arról, hogy mi történik velük, hogy megtámadták őket az irániak, de a bukaresti hatóságok állítólag hezitáltak, és egy napig nem született hivatalos román álláspont az ügyben. A bukaresti hatóságok nem voltak teljesen "képben", ezért nem mertek állást foglalni - írja a román sajtó.

Ugyanakkor a hivatalos nyilatkozatokban a román politikusok a legénység épségére hívták fel a figyelmet. Néhány politikus kezdeményezte a román legfelső védelmi tanács azonnali összehívását, de a külügyminisztérium és az elnöki hivatal óvatosabban reagált a konfliktusra.

Információt gyűjt a román hadügyminisztérium

A román külügyminisztériumot állítólag felhívta az iráni nagykövet, de hogy folytak-e megbeszélések a két állam között, az egyelőre nem egyértelmű.

Ugyanakkor a bukaresti külügyminisztérium felhatalmazta teheráni diplomatáit, hogy lépjenek kapcsolatba az iráni hatóságokkal, és informálódjanak az incidensről. Ez azonban szintén kudarcot vallott, mert fontos vallási ünnep volt ekkor Iránban.

A román hadügyminisztérium információgyűjtésbe kezdett a térségben - jelentette be a honvédelmi miniszter, Teodor Atanasiu. A tárcavezető szerint sajnálatos incidens történt, amelynek üzleti háttere van.