Valér
4 °C
8 °C

Magyarellenes hecckampány az ingyenszivattyúkért cserébe

2005.05.12. 11:20
Romániában nacionalista hecckampány kerekedett az árvíz elleni küzdelemhez felajánlott magyar szivattyúk miatt. Több román lap is foglalkozott a magyarellenes sajtó által tüzelt hisztériával, amely azt sugallta, hogy Romániának nem kellenek a külföldi szivattyúk, van saját kapacitása is. Az Evenimentul Zilei vezércikke Gheorghe Seculici miniszterelnök-helyettest nevezte felelősnek, a magyar segítséget elítélő kampányért. Seculici korábban azt nyilatkozta, hogy bőséggel rendelkezésre állnak román szivattyúk is a feladatok elvégzésére, nincs szükség az ingyenes magyar segítségnyújtásra.

A bánsági árvíz és a Magyarország által ingyen felajánlott szivattyúk ürügyén a román sajtó által mesterségesen gerjesztett magyarellenes hisztéria piszkos érdekeket hozott felszínre Romániában, írta csütörtöki számában a román olvasók körében nagy népszerűségnek örvendő Evenimentul Zilei.

Ujjal mutogattak

Katonákat is küldtek volna
A romániai magyar sajtó is megírta, hogy a magyar kormány döntése alapján a Magyar Honvédség is kész lett volna bekapcsolódni az árvíz okozta károk elhárításába. Havril András vezérkarfőnök május első napjaiban bejelentette, hogy katonákat és technikai eszközöket akár 24 órán belül útnak indíthatnak a katasztrófa sújtotta területekre. A magyar katonai segítségre azonban román oldalról nem érkezett igény.
A napilap egész oldalas összeállításban és vezércikkben foglalkozott a bánsági árvíz kapcsán ingyenesen felajánlott magyar szivattyúk elfogadása körül szított "politikai és sajtóhisztériával". Miként űztünk csúfot szivattyúk ürügyén rendes szomszédjainkon című vezércikkében a lap azt írta: "Az árvíz alá került bánsági falvakban lecsapoló szivattyúikat felszerelő magyar munkásokat súlyos sérelem érte. A véget érni nem akaró özönvíz által tönkre tett románok segítségére siető magyarokra ujjal mutogattak azok az újságok, amelyek fél évvel ezelőtt (az akkori) Nastase-kormánynak ajánlották fel segítségüket az állami hirdetésekért kapott milliárdokért cserében".

Nemzeti tollnokok

"Mert mit is sugalltak a nemzeti tollnokok?" - tette fel a kérdést az Evenimentul Zilei, majd rámutatott: a "tollnokok" azt sugallták, hogy a magyarok "azon tüsténkedtek, hogy önszántukból hirtelen szivattyúkat hozzanak, annak ellenére, hogy Románia dugig van árvízlecsapoló szivattyúkkal. Más szóval, inkább ültek volna a helyükön, határainkon túl, mert Romániának nincs szüksége az idegen szivattyúkra". A román lap szerint a "vannak nekünk szivattyúink, nincs szükségünk külföldi szivattyúkra" jelige alatt futó botrány érdemtelenül sértette az ingyen hozott szivattyúikat üzembe helyező magyarokat, akiket "a román sajtó és hatóságok köszönete helyett hurrogás fogadott. Szép kis román vendégszeretet!"

Siralmas, nyomorult, olcsó

A továbbiakban az Evenimentul Zilei hangsúlyozta: "Azon politikusok számára, akik magyarellenes politikai tőkére siettek szert tenni, valamint azon újságírók számára, akik kontráztak nekik, fontosabb volt az elhíresült hidraulikus berendezések etnikai eredete. Siralmas, nyomorult, mocsaras, olcsó, primitív! - hosszú azoknak a jelzőknek a sora, amelyek ilyen pillanatokban mocskolják be az európai igényű Románia arculatát". Az indulatos hangú vezércikk végül "a nacionalista trombitások" alá lovat adót is megnevezte. "Az senki más, mint (Gheorghe) Seculici miniszterelnök-helyettes" - írta a lap, hiszen ő volt az, aki a magyar szivattyúk fölöslegességéről és a román szivattyúk bőségéről papolt.

Meg is köszönték

A témának szentelt egész oldalas összeállításában a lap azt is feltárta, hogy a "szivattyúhisztéria" mögött a többi között a bukaresti szivattyúgyár "hazudozáson kapott" vezérigazgatója és egy nagy román sajtótröszt mögött álló román kőolajipari szolgáltató vállalat áll. A lap ugyanakkor idézte a Temes megyei prefektus (kormánymegbízott) elismerő és köszönő szavait is a magyarok segítségéért.