Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Tiltott Romániában az idegen zászló és himnusz

2001.12.12. 10:47
Akár félmillió forintnak megfelő összegű bírságot is kiszabhatnak Romániában a magyar himnusz énekléséért és a magyar zászló lengetéséért. A december 5. óta érvényes román kormányhatározat értelmében ugyanis más állam nemzeti himnuszát csupán a hivatalos látogatások, ceremóniák alkalmával a román himnusz előtt szabad elénekelni, az idegen zászlókat is csak a románnal együtt szabad kitűzni.

A határozat, 25 millió lejtől 50 millió lejig (250-500 ezer forint) terjedő pénzbírsággal bünteti azt, aki Romániában egy idegen állam himnuszát énekli el nem hivatalos rendezvényen és nem a román himnusz előtt. A rendelkezés illegálissá teszi a magyar zászló használatát nem hivatalos célra, noha Erdélyben és Székelyföldön sok házat, lakást díszít a magyar trikolór. A határozat betartásához a református istentiszteletek forgatókönyvén is változtatni kellene, a szertartást ugyanis hagyományosan a magyar himnusz eléneklésével zárják.

Az új kormányhatározat az 1994/75-ös törvényt egészíti ki, a rendelkezés a román zászló kitűzését, a nemzeti himnusz eléneklését és a román címer használatát szabályozza.

Az éneklés elmulasztását is büntetik

A határozat egyébként azt is szabályozza, hogy milyen alkalmakkor kötelező elénekelni/elénekeltetni a nemzeti himnuszt a hivatalos alkalmakat kivéve: a nemzeti tévé- és rádióadók műsorának kezdetekor, a parlamenti ülések elején, az állami/magán iskolai nap kezdetekor mindennap. Ennek elfeledése is a 250-500 ezer forintos pénzbírsági kategóriába esik. A himnuszt az iskolai tankönyvek elejére (ábécés könyvek, román irodalmi könyvek, történelem könyvek és a nemzeti kisebbségek irodalmi könyvei) kell nyomtatni, ennek kihagyását azonban a törvény már nem bünteti.

Idegen zászlót lobogtatni tilos

A rendelkezés az idegen zászlók használatát is szabályozza: előírásai szerint más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki, a hivatalos látogatások alkalmával, a nemzetközi fesztiválok és rendezvények esetében, a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

A jogszabály elnézőbben bünteti (5-15 millió lejig, 50-150 ezer forint), ha a román zászlót a törvényben előírt formától, színárnyalattól eltérően tűzik ki, ha a zászló nincs megfelelő állapotban, vagy ha a címereket a törvényben előírtaktól eltérően használják.

A magyar himnusz a református szertartás része

A kormányhatározat szerint a kihágást a közigazgatási miniszter, a prefektus vagy az általuk kijelölt személy állapítja meg, és ő róhatja ki a bírságot is. Büntethető a jogszabályt megszegő helyhatóság vagy közintézmény vezetője, a polgármester, a megyei önkormányzat elnöke, valamint bármely természetes vagy jogi személy.