Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Titokzatos filmrészlet az eltűnt izraeli pilótáról

2006.08.29. 14:48
A jövő héten vetíti új dokumentumfilmjét a libanoni LBC TV, a műsor beharangozójában Ron Aradról eddig be nem mutatott filmrészletek láthatóak. A család és egy, a dokumentumfilm készítésében résztvevő izraeli producer szerint a felvétel autentikus, de egyelőre nem lehet tudni készítésének körülményeit. Ron Arad gépét 1986-ban Libanon fölött lőtték le, kiszabadítása sikertelen volt, azóta senki nem hallott róla.

Egy libanoni tévécsatorna, az LBC TV hétfőn egy eddig ismeretlen filmrészletet közölt, melyen egy 1986-ban lelőtt izraeli gép pilótája, Ron Arad látható. A videó egy dokumentumfilm részlete, melyet a csatorna a jövő héten tervez bemutatni. A nem kifejezetten jó minőségű felvételen Ron Arad őrnagy szakállas, hasonló vonásai vannak az eltűnt pilótához, valamint héberül beszél.


Ron Arad 1986

Az izraeli kormány elképzelhetőnek tartja, hogy Arad még mindig életben van, azonban tartózkodási helyéről nem ismernek részleteket, írja a BBC. A Haarec szerint ugyanakkor még nem született Izraelben hivatalos álláspont a személyazonosságról. A filmrészletet Libanon után Izraelben is többször bemutatták a tévében, ahol 20 éve állandó spekulációkra ad okot a pilóta sorsa.

A család felismerte

Ron Arad családja a képek megtekintése után azt nyilatkozta, hogy szerintük tényleg Ront látták, a báty, Hen azonban még hétfőn kijelentette, hogy a család döntése értelmében egyelőre nem kommentálják a további fejleményeket. Hozzátette azt is, hogy hétfőn hallottak először a felvétel létéről, és rögtön meg is nézték, korábban azonban senki nem tájékoztatta őket.

Az izraeli tévés producer, Naftali Glicksberg, aki libanoni kollégáival együttműködve részt vett a Hezbollahról szóló dokumentumfilm elkészítésében, elmondta, hogy többszöri próbálkozása ellenére sem kapott választ arra, honnan származik a film, ennek ellenére ő is eredetinek tartja.

Eredeti héber

„Héberül beszél, szerintem autentikus az anyag” – nyilatkozta az izraeli katonai rádiónak, a Galgalacnak. „Nemcsak úgy néz ki, mint ő, ez egy izraeli szöveg, valóban Ron Arad hangja. Szerintem nem lehet más” – tette hozzá. Glicksberg úgy véli, a felvételt 1989 decembere előtt készítették, és bár autentikus, nem szolgál eddig ismeretlen adatokkal a pilóta sorsáról. A pilótáról készült képek túl közeliek, így a helyszínre se lehet belőle következtetni, valamint az egész nagyon rövid, írja a Haarec.


Glicksberg elmondta, hogy a dokumentumfilm elkészítésében még egy izraeli és egy francia producer is részt vett, az Aradról szóló részletet egy évvel ezelőtt Párizsban látták először.

20 éve zuhant le

Ron Arad repülőgépét 1986 októberében lőtték le Libanon fölött, az őrnagy ezután az Irán-barát Amal síita milícia kezébe került, a szervezet akkori vezetője, Nabih Beri, jelenleg a libanoni parlament elnöke. Jelentések szerint 1987-ben az Amal milícia cserét ajánlott, több száz palesztin és libanoni bebörtönzöttért, valamint 3 millió dollárért cserébe elengedték volna túszukat. A fogolycsere végül másfél évig tartó tárgyalássorozat után sem jött létre, Ron Arad sorsa azóta ismeretlen.

Az LBC TV az Aradot bemutató képeket exkluzív felvételnek titulálta. A csatornát libanoni keresztények alapították, későbbi tulajdonosai között megtalálható az al-Hajat című újság, valamint szaúdi csoportok. A televízió vezetői nem akarták kommentálni az ügyet, mindössze annyit mondtak, hogy a dokumentumfilmet szeptember 6-án, este fél 8-kor vetítik.