16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Hazánké a Roosevelt-díj

2000.05.12. 21:58
A New Yorkban tartózkodó Göncz Árpád államfő pénteken - Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelenlétében - átvette a Roosevelt Intézet idén Magyarországnak odaítélt díját. Ezzel Magyarországnak a fogyatékosok helyzetének javításáért végzett kiemelkedőnek ítélt tevékenységet ismerték el. A díjat - Franklin Delano Roosevelt néhai amerikai elnök mellszobrát, valamint az azzal járó 50 ezer dolláros csekket - Roosevelt elnök David nevű dédunokája adta át Göncz Árpádnak.
A hazánknak megítélt díjat az ENSZ-közgyűlés által 1982-ben elfogadott, a fogyatékosok társadalmi elfogadottságát emelni kívánó cselekvési program szellemében ítéli meg évente a Roosevelt Intézet kuratóriuma. Figyelembe véve a Fogyatékosok Világbizottsága, valamint a fogyatékosokkal foglalkozó nemzetközi szakértők javaslatait is, hogy mely ország ért el különösen figyelemre méltó eredményeket a fenti célok megvalósítása terén. Tavaly Írország kapta a Roosevelt Intézet díját, a korábbi esztendőkben pedig Kanada, valamint Dél-Korea részesült e kitüntetésben.

Az ünnepséget Kofi Annan nyitotta meg
Magyarország esetében az odaítélő bizottság azt méltányolta, hogy az elmúlt években jelentős lépések történtek egyfelől a jogalkotásban - kiemelték a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény 1998-as elfogadását -, másfelől pedig a civil szervezetek által kiépített szolgáltatásokban, a társadalmi szemlélet átalakításában is. A Roosevelt Intézet kuratóriuma figyelembe vette a szociális ellátásról, illetve a közoktatásról szóló törvény végrehajtásának, valamint a munkahelyteremtő kormányzati támogatásoknak azon elemeit, amelyek a fogyatékosok lehetőségeit javítják.

A díj a 39 éves korában részlegesen megbénult nagy amerikai elnök, Franklin Delano Roosevelt mellszobra mellett 50 ezer dollár pénzjutalommal is jár. Az összeget Magyarország a fogyatékosok iránti együttérzés és megértés elősegítésének, a közvélemény ezzel kapcsolatos alakításának teendőit összehangoló, "A mi asztalunk" nevű alapítványnak utal át.

Az ünnepséget Kofi Annan nyitotta meg, a díjat - a névadó néhai amerikai elnök mellszobrát, és a díjjal járó összegről szóló csekket - Roosevelt elnök David nevű dédunokája adta át Göncz Árpádnak. Az ENSZ-főtitkár beszédében egyebek között utalt arra, hogy az ENSZ mindig is az emberi jogok részeként, fontos szempontként tartotta számon a fogyatékosok jogainak kiteljesedését. Hangoztatta, hogy az ezzel kapcsolatos tevékenység a mai globalizálódó világban egyre jelentősebb eredményeket hozhat. Rövid beszédet mondott az eseményre meghívott Christopher Reeve filmszínész, a "Superman" egykori legendás alakítója is, aki baleset következtében megbénult, és azóta nagyrészt karitatív tevékenységnek szenteli életét.

Göncz Árpád a díjátadási ceremónián elhangzott beszédében azt emelte ki, hogy Magyarország nem jutalomnak, hanem további erőfeszítésekre ösztönző kihívásnak, újabb feladatok kijelölésének tekinti az elnyert Roosevelt-díjat, amelyet - mint fogalmazott - a magyar nép kapott a világ népeitől. A köztársasági elnök megjegyezte, hogy Magyarország eddig elért tényleges eredményei szerényebbek, mint azoké a korábban díjazott országoké, amelyek évtizedek óta fáradoznak a fogyatékosok jogainak és életminőségének javításán. Göncz Árpád a leglényegesebb célnak azt nevezte, hogy a társadalomban tudatosuljon a fogyatékosok teljes értékű élethez segítésének fontossága.

Göncz Árpád
A társadalomban tudatosuljon a fogyatékosok joga a teljes értékű élethez
Az ugyancsak New Yorkban tartózkodó Harrach Péter szociális és családügyi miniszter egyebek között azzal egészítette ki az elnök szavait a díjátadást követő sajtóértekezleten, hogy Magyarországon megkezdődött a fogyatékosok esélyegyenlőségéről szóló törvény végrehajtása. Megalakult a Fogyatékosügyi Tanács - mondta a miniszter, aki egyben a testület elnöki tisztét is betölti. Harrach Péter külön szólt a munkahelyteremtéssel és a fogyatékosok közlekedési feltételeinek javításával kapcsolatban tervezett lépésekről, valamint bejelentette, hogy jövőre külön anyagi támogatást vezetnek be a súlyos fogyatékosoknak. Idén egyébként a tárca már 40 százalékkal több pénzt fordíthat fogyatékosügyi feladatok ellátására, mint tavaly.

William J. van den Heuwel, a Roosevelt Intézet elnöke a díjátadást követően hangoztatta: a magyar illetékesek szerinte túl szerényen szólnak az ország által már eddig is elért vívmányokról. Megállapította: Magyarország Kelet-Közép-Európában vezető szerepet visz a fogyatékosok ügyének kezelésében.

A díjátadás előtt Göncz Árpád külön megbeszélést folytatott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, aki júniusban Magyarországra látogat.  • Hírek
  • Hírek