Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Gyűlöletet és tradíciót jelent az árpádsávos zászló

2006.11.02. 12:27
A magyar zsidók és sok liberális sem örül annak, hogy a tömegdemonstrációkon egyre sűrűbb az árpádsávos zászlók erdeje, bár tudják, történelmi zászlóról van szó, és a nyilaskeresztes jelkép nélkül a törvény sem tiltja használatát. Attól még, hogy valaki árpádsávos zászlóval vonul fel, nem is feltétlenül fasiszta. Elemzők szerint a Fidesz ezért nem határolódik el élesen, bár a kereszténydemokraták már megtették.

A több mint egy hónapja tartó budapesti utcai demonstrációkon szemet szúrt a magyar zsidóknak az árpádsávos zászló egyre népszerűbb használata, számolt be a Jerusalem Post. A piros és fehér csíkos zászló bizonyítja talán a legjobban a jelenlegi magyar belpolitika egyre agresszívabb hangulatát, fogalmaz a konzervatív izraeli napilap.

„A legtöbb zsidó tisztában van vele, hogy ez egy történelmi zászló, így ha 100, a középkorból származó zászlót vonultatnának fel, köztük az árpádsávosat is, senkit nem is zavarna” – mondta Feldmájer Péter, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke. „Azonban az, hogy a magyar zászló mellett kizárólag az árpádsávos zászlóval demonstrálnak, azt szimbolizálja, hogy a nyilaskeresztes mozgalom örököseinek tartják magukat, ami egyenlő a gyilkolással és tömeggyilkossággal” – fogalmazott.


Árpádsávos zászlók

Az egyik törvénytelen, a másik nem

A lap kiemeli, hogy a mostanában használatos és az eredeti árpádsávos zászló közti lényeges különbség, hogy a nyilaskeresztesek az összesen 5 piros és 4 fehér csíkból álló zászlójukon elhelyezték fekete vagy zöld színű emblémájukat, míg a napokban demonstrálók csak a 4 piros és 4 fehér csíkból álló zászlót használják, ha másért nem is, legalább azért, mert a nyilaskeresztesek emblémája a hatályos törvények szerint illegális, akárcsak a horogkereszt és a vörös csillag, míg a piros-fehér csíkos zászló nem ütközik törvénybe. Így tehát nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az árpádsávos zászlókkal demonstrálók mit akarnak kifejezni, hogy a náci tömeggyilkosokkal szimpatizálnak-e.

A magyarországi jobboldalt érő kritikákra reagálva Gorka Sebestyén, a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonsági Intézet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szerinte a zászlólengetők „könnyű célpontnak bizonyulnak, hiszen hogyan tudnák bebizonyítani, hogy nem fasiszták”. Érvelése szerint, ha 800 év történelmét egy 18 hónapig tartó fasiszta rezsim el tudja ferdíteni, akkor ezzel elveszítjük a megfelelő történelmi perspektívánkat is.

Hasonlóan sokat vitatott kérdés a horogkereszt használata is, ami 3000 évig a szerencse szimbóluma volt, mielőtt a nácik kisajátították maguknak, de ebbe a kategóriába tartozik az Egyesült Államokban a konföderációs zászló, ami sokaknak a korabeli és virágzó Délt jelenti, míg másoknak a rabszolgaságot.

Mi lehet a zászlólengetők motivációja?

A Jerusalem Post hangsúlyozza, hogy az árpádsávos zászló kétféle értelmezése semmiképpen nem jelenti azt, hogy antiszemita pogromok várhatóak Magyarországon, bár beszámol arról, hogy tüntetők egy csoportja a Dohány utcai zsinagógánál randalírozott. „Érthető, hogy a zsidóknak ijesztő a látvány, ez mégsem jelenti azt, hogy mindenki, akinél árpádsávos zászló van, az szükségszerűen a nyilaskeresztesek elveit vallja magáénak” – fogalmazott Kovács András, a Közép-európai Egyetem zsidó tanulmányok tanszékének vezetője. „A magyar zsidók ezt szimbólumnak tekintik, és a tradicionális magyar szélsőjobboldalhoz köthető tendenciát látják benne” – fogalmazott.

Elemzők szerint a Kovács féle érvelés megmagyarázhatja, hogy a Fidesz miért nem határolja el magát a zászlólengetőktől, hiszen az ellenzéki párt rendezvényein tömegesen láthatóak az árpádsávos zászlók, melyek ellen a zsidókon kívül több liberális politikus is felemeli a szavát. „Azok, akik ügyet csinálnak az árpádsávos zászló használatából, csak el akarják terelni a figyelmet a valódi kérdésekről, hogy miért van ma Magyarország erkölcsi és pénzügyi válságban” – mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Feldmájer elmondta azt is, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt épp a múlt héten biztosította őt arról, hogy a párton belül tiltakozni fognak az árpádsávos zászló használata ellen. Cser-Palkovics az erre vonatkozó kérdésre a Jerusalem Postnak nem volt hajlandó válaszolni.