Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Amerikaellenes tüntetéssé fajult az iraki újságíró temetése

2005.06.30. 12:43
Hiába kért közleményben bocsánatot Ahmed Vel Bakri halála miatt az amerikaiak bagdadi követsége, az újságíró temetésén felizzottak az indulatok. A spontán tüntetéssé alakult szertartást többször is géppisztolytűz szakította félbe.

#alt#
Ahmed Vel Bakri
Vizsgálatot kezdeményezett egy iraki újságíró halála ügyében az amerikai hadsereg. Ahmed Vel Bakrit kedden lőtték agyon egy amerikai konvoj védői. Az amerikaiak bagdadi nagykövetsége még a haláleset napján közleményben kért bocsánatot az ártatlan áldozat haláláért.

Bakri halála hatalmas felháborodást váltott ki az országban, temetése érzelmektől túlfűtött spontán tüntetéssé alakult. Az amerikaiak általában szó nélkül szokták hagyni az ártatlan áldozatok halálát, most azonban a követségi bocsánatkérés sem segített, írja a BBC.

"Elszomorít és bánt minket Bakri úr halála. Mint minden civil áldozat esetén, most is vizsgálat fogja feltárni a baleset körülményeit" - állt az amerikai követség közleményében. A család nem fogadta el a bocsánatkérést. Bakri temetése harcias légkörben zajlott, a szertartást több, a levegőbe leadott géppuskasorozat szakította meg, írja a BBC.

#alt#
A tüntetéssé alakult szertartás
A BBC helyszíni tudósítójának összegzése szerint az iraki média munkatársai gyakran esnek amerikai tűz áldozatául. Vasárnap egy bagdadi tévé tudósítóját lőtték le egy, az amerikaiak állásait ért támadás után kitört tűzharcban. Pénteken a feltételezések szerint szintén amerikai golyó végzett egy iraki riporterrel. Az említett két halálesetet az amerikai hadsereg nem kommentálta, írja a BBC.