Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jövőre kivonhatja csapatait Irakból Nagy-Britannia

2005.11.16. 15:45
A decemberi választások sikerének és a lázongások alakulásának függvényében akár már jövőre megkezdhetik a brit csapatok kivonását. Blair kormánya eddig azt a nézetet képviselte, hogy csak az irakiak kérésére hagyják el az országot. Mostanra azonban már a legtöbb védelmi minisztériumi elemző úgy gondolja, hogy a brit csapatok jelenléte nem ösztönzi az iraki biztonsági erők fejlődését.

Akár már jövő májusban megkezdheti a kivonulást Irakból a brit hadsereg, értesült a Guardian. A lap kormánykörökben sem cáfolt értesülései szerint már előrehaladott állapotban van a szakaszos kivonulás terve és a december 15-i választásokat követően alapvetően megváltozhat a kormány iraki politikája. A lap szerint a parlamenti választások után Bush és Blair már nyugodtan hivatkozhat a demokrácia megteremtésére és nyíltabban beszélhet a csapatkivonásról.

A brit kormány eddig hivatalosan azt az álláspontot képviselte, hogy addig maradnak Irakban, amíg az irakiak távozásra nem kérik őket. Valójában már hosszabb ideje úgy gondolják, hogy ez a taktika egészségtelen függőséget okozhat, azaz az iraki biztonsági erők addig nem fogják átvenni az ország ellenőrzését, amíg más elvégzi helyettük a munkát. A Guardian értesülései szerint a brit kormány már elhatározta a kivonulást, bár a döntés a lázongások alakulásától függően még változhat.

A lap szerint a kivonulás akár már jövő májusban megkezdődhet, ekkor esedékes ugyanis a brit ellenőrzésű területeken szolgálatot teljesítő hadosztály leváltása. Szintén jövő májusban küld négyezer katonát Afganisztánba a brit kormány, hogy átvegyék az ország déli, még mindig harcok dúlta részének ellenőrzését az amerikai csapatoktól. A Guardian szakértői szerint Irakból mintegy háromezer katonát lehet kivonni májusban, elsősorban a legbékésebb iraki tartományból, a Bászrától északra levő Majszanból.

A Guardian értesülései Tony Blair hétfőn már tárgyalt a kivonulásról Adel Abdul Mahdi iraki alelnökkel, a decemberi választások egyik fő esélyesével. Dzsalal Talibani iraki elnök a hétvégén úgy becsülte, hogy a brit csapatok akár már 2006 végéig elhagyhatják az országot. John Reid brit hadügyminiszter ennél óvatosabban nyilatkozott, szerinte a végső csapatkivonás 2006 végén legfeljebb elkezdődhet.

A brit kivonulási stratégia Blair kormányának irányváltására utal. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban is politikai váltás körvonalazódik. A kongresszus republikánus többsége ugyan kedden elutasította a csapatkivonási menetrend készítésére vonatkozó demokrata párti javaslatot, ugyanakkor negyedévenkénti állapotjelentésekre kötelezte Bush kormányát, egyben felszólította az iraki biztonsági erőket, hogy a jövő év végéig vegyék át a vezető szerepet a lázadók elleni harcban.