Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Robbantással kezdődött az iraki választás

2005.12.15. 11:21
Átrajzolhatja Irak politikai térképét a szunniták aktivizálódása a választásokon. Az elemzők szerint a Szaddám alatt kivételezett helyzetben lévő népcsoport pártjaival világi koalíció válthatja le a vallásos síiták kormányát.

Nagyerejű robbanás jelezte az iraki parlamenti választások kezdetét Bagdadban, jelentette a Reuters. Nem sokkal az első állandó parlamentet megválasztó szavazás reggel hét órai kezdete után aknagránát csapódott be az iraki főváros megerősített biztonsági övezetébe, a Zöld Zónába. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Rekordrészvétel, bőséges választék

A választásokon 275 képviselőt választanak meg négy évre. 230 képviselő tartományi listákról kerül a parlamentbe, 45 képviselői helyet az országban szétszórtan élő etnikai csoportok képviselőinek tartanak fenn. A szavazáson 307 párt és 19 választási koalíció 6655 jelöltje, egyharmadukban nők versengenek a képviselői helyekért. A szavazásra tizennégymillió iraki regisztrálta magát, most nagy számban szunniták is, akiket most csupán az al-Kaidához kötődő lázadócsoportok próbáltak elrettenteni a szavazástól.

Látszaterőszak

A BBC jelentése szerint a támadás ellenére a mostani szavazásra kevésbé jellemző azu erőszak, mint az ideiglenes nemzetgyűlésről döntő januári választást megelőző időszakra. Ennek részben oka lehet, hogy most a januári általános szunnita bojkottal szemben még egyes lázadó csoportok is szavazásra buzdították az Irakot Szaddám idején uraló kisebbség tagjait.

A szunniták aktivizálódása több szempontból is erősítheti az iraki demokráciát. Egyrészt a népesség húsz százalékát kitevő csoport a választási törvény módosítása nyomán biztos arányos képviseletet szerezhet a parlamentben, hiszen most, a januári választásokkal szemben nem országos, hanem tartományi listákra szavazhatnak a választók. Azaz a négy szunnita többségű tartományból garantáltan szunnita pártok kerülhetnek a törvényhozásba.

Ez megtörheti a vallásos síita pártok erősödését is. A januári választásokon az iszlámista síita koalíció, az Egyesült Iraki Szövetség (UIA) a szavazatok 48 százalékát szerezte meg, a világi politikát képviselő egykori ideiglenes kormányfő, Ijád Alávi mozgalma csupán 14 százalékot.

Világiak a vallásosok ellen


Klikk a aképre!

Az elmúlt egy évben az UIA-t több, világiasabb csoportosulás is elhagyta, így a szövetségben döntő befolyásra tett szert az Iszlám Forradalom Iraki Tanácsa (SCIRI) nevű, Irán-barát politikát folytató vallásos síita párt. Alávi ezt kihasználva erőteljes világias kampányba kezdett, Irak egységét hirdette és több vezető szunnita politikus támogatását is megszerezte.

A nyugati elemzők egybehangzó véleménye szerint Alávi, a szunnita pártok és a szintén világias kurd pártok együtt megtörhetik a vallásos síiták uralmát. Az UIA-val szemben amúgy is elégedetlenség tapasztalható, hiszen egy éves kormányzásuk alatt nem javult érezhetően a biztonsági helyzet Irakban, és sokan rossz szemmel nézik a síita vallási vezetők Irán-barátságát is.

A mostani választás - melynek hivatalos végeredménye valószínűleg csak januárban lesz meg - így valóban mérföldkő lehet Irak demokratikus fejlődésében. Jó esély van rá, hogy a választások után a szunnitákat is bevonják a politikai rendezésbe, így egyszerre őrizhető meg Irak világias és többnemzetiségű karaktere.