István, Vajk
17 °C
34 °C

Az USA rossz irányba halad

2008.04.04. 10:38
Az Egyesült Államok rossz irányba halad az amerikaiak több mint 80 százaléka szerint; az elégedetlenek aránya az 1990-es évek eleje óta nem volt ilyen magas, derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A CBS News televízió és a The New York Times című napilap felmérése szerint a válaszadók 81 százaléka úgy ítélte meg, hogy "a dolgok meglehetősen rossz irányba mennek". Tavaly még csak 69 százalék volt ezen a véleményen, 2002 elején pedig csupán 35 százalék.

A lesújtó eredményhez valószínűleg hozzájárult, hogy a felmérés a Wall Streetet megrázó másodlagos jelzálogpiaci válság alatt, a gazdasági visszaesés idején készült. A gazdaság állapota az amerikai elnökválasztási kampányt meghatározó témák között megelőzte az iraki háborút, és a mostani felmérés is megerősítette: már szinte nemzeti konszenzus alakult ki arról, hogy az Egyesült Államok jelentős nehézségekkel küzd.

A válaszadók 69 százaléka szerint az ország rosszabb helyzetben van mint öt éve. Három emberből kettő úgy vélekedett, hogy a gazdaság már recesszióba jutott. George W. Bush elnök támogatottsága mindezek ellenére nem változott tavaly nyár óta: a megkérdezettek 28 százaléka tartja elfogadhatónak teljesítményét.

A felmérésből kitűnik, hogy az amerikaiak inkább a kormányzati tisztségviselőket és a rossz szabályozást okolják az ingatlanpiaci válságért, mint a bankokat vagy a lakásvásárlókat. A válaszadók nagy többsége ugyanakkor nem támogatja, hogy a kormányzat kisegítse a pénzintézeteket, még akkor sem, ha ez enyhítené a recesszió mélységét.

A március 28. és április 2. között készült országos közvélemény-kutatás 1368 felnőtt telefonos megkérdezésén alapul, a hibahatár 3 százalékpont.