Jolán
2 °C
4 °C

Az USA rossz irányba halad

2008.04.04. 10:38
Az Egyesült Államok rossz irányba halad az amerikaiak több mint 80 százaléka szerint; az elégedetlenek aránya az 1990-es évek eleje óta nem volt ilyen magas, derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A CBS News televízió és a The New York Times című napilap felmérése szerint a válaszadók 81 százaléka úgy ítélte meg, hogy "a dolgok meglehetősen rossz irányba mennek". Tavaly még csak 69 százalék volt ezen a véleményen, 2002 elején pedig csupán 35 százalék.

A lesújtó eredményhez valószínűleg hozzájárult, hogy a felmérés a Wall Streetet megrázó másodlagos jelzálogpiaci válság alatt, a gazdasági visszaesés idején készült. A gazdaság állapota az amerikai elnökválasztási kampányt meghatározó témák között megelőzte az iraki háborút, és a mostani felmérés is megerősítette: már szinte nemzeti konszenzus alakult ki arról, hogy az Egyesült Államok jelentős nehézségekkel küzd.

A válaszadók 69 százaléka szerint az ország rosszabb helyzetben van mint öt éve. Három emberből kettő úgy vélekedett, hogy a gazdaság már recesszióba jutott. George W. Bush elnök támogatottsága mindezek ellenére nem változott tavaly nyár óta: a megkérdezettek 28 százaléka tartja elfogadhatónak teljesítményét.

A felmérésből kitűnik, hogy az amerikaiak inkább a kormányzati tisztségviselőket és a rossz szabályozást okolják az ingatlanpiaci válságért, mint a bankokat vagy a lakásvásárlókat. A válaszadók nagy többsége ugyanakkor nem támogatja, hogy a kormányzat kisegítse a pénzintézeteket, még akkor sem, ha ez enyhítené a recesszió mélységét.

A március 28. és április 2. között készült országos közvélemény-kutatás 1368 felnőtt telefonos megkérdezésén alapul, a hibahatár 3 százalékpont.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?