Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai hadihajók közelednek Grúzia felé

2008.08.26. 12:51
A McFaul és a Dallas amerikai hadihajók szerdán várhatóan a Grúzia nyugati részén fekvő Potiba érkeznek, ahol orosz katonák is állomásoznak. A térségbe egyre több NATO hadihajó tart. Az oroszok ellenőrizni akarják őket, mert kételkednek abban, hogy mind humanitárius segélyt szállít Grúziának.

Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetségének szóvivője jelentette be kedden a két amerikai hadihajó várható Potiba érkezését. Szavai szerint a hajók a grúz kormány kérésére szállítanak humanitárius segélyt a város lakosságának.

Az amerikai hadihajók odaérkezése tovább növelheti a feszültséget Oroszország és az Egyesült Államok között, hiszen orosz és amerikai erők így közvetlenül farkasszemet nézhetnek egymással a grúz fekete-tengeri kikötővárosban.

A kis piros foltért harcolnak.

Oroszország már korábban bejelentette, hogy ellenőrizni kíván minden szállítmányt, amely befut Poti kikötőjébe. Az amerikai nagykövetség szóvivője szerint az amerikai fél senkit sem akar provokálni, de el akar jutni mindenhova (a városban), ahova segélyt szándékozik vinni.

Oroszország megtalálja a módját, hogy tisztázza, a NATO hadihajói segélyszállítmány címén szállítanak-e fegyvert és haditechnikát Grúziába - mondta kedden az orosz vezérkari főnök helyettese. Anatolij Nogovicin tábornok kijelentette: gyors ütemben nő a Fekete-tengeren lévő NATO-hadihajók száma, hamarosan már 18 egység lesz jelen a térségben. Ez aggasztja az orosz katonákat, akik kételkednek abban, hogy ezek mind segélyszállítmányokkal érkeznek, mondta.

Oroszország váltig állítja, hogy a francia közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodással összhangban tart "békefenntartó" katonákat Potiban. A nyugati államok ellenben úgy vélik, hogy vét ezzel a tűzszüneti egyezség ellen, és követelik az orosz katonák kivonását a grúz gazdaság számára kiemelkedően fontos kikötővárosból és környékéről.

Moszkva azzal vádolja a NATO-t: ürügyként használja a humanitárius segélyek szállítását ahhoz, hogy nagy haditengerészeti erőket vonjon össze a Fekete-tengeren.