Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Horogkereszttel pózoló magyarokat helyeztek vád alá Szlovákiában

2008.06.30. 11:24
Magyar állampolgárságú fiatalok csoportját helyezte vád alá tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt vasárnap a szlovák rendőrség.

Kilenc magyar és kilenc szlovák állampolgár ellen indított eljárást a szlovák rendőrség önkényuralmi jelképek használata miatt. A magyarországi fiatalok táborozni mentek Révkomáromba. A Vág torkolatánál, az ártéri fák között egy magyar és egy horogkeresztes zászlót feszítettek ki. A rendőrség őrizetbe vette, majd a kihallgatást követően elengedte a fiatalokat.

Több fiatal testén a szélsőséges mozgalmakat népszerűsítő tetoválás volt. Az említett zászlókat lefoglalták, és egy fényképezőgép is előkerült, memóriakártyáján olyan feltételekkel, amelyeken az érintettek a jellegzetes náci karlendítéses köszönést mutatják be. Lefoglalt a rendőrség egy kulcscsomót is, rajta három dísszel: egy náci vaskereszttel, Nagy-Magyarország térképével és egy náci kereszttel, amelyen Adolf Hitler arcképe van. Egyiküknél egy, a német Harmadik Birodalom vezérének képével díszített naptár is volt.

A magyar állampolgárok konzuli védelmet nem kértek, a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek. A nyitrai kerületi rendőrkapitányság hétfőn külön sajtótájékoztatón ismerteti a részleteket.