Saron sajnálja, hogy nem likvidálták Arafatot

2002.01.31. 10:20
Ariel Saron sajnálja, hogy nem likvidálták Jasszer Arafatot húsz évvel ezelőtt, Libanon izraeli megszálásának idején, nyilatkozta egy izraeli napilapnak a miniszterelnök. Saron egy másik lapban kifejti: az igazi béke érdekében hajlandó területekről lemondani. Az izraeli miniszterelnök február hetediki amerikai látogatásán Arafat bojkottálására szólítja majd fel az Egyesült Államokat.
Sajnálja, hogy húsz évvel ezelőtt nem ölték meg Jasszer Arafat palesztin vezetőt, derült ki Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy napilapnak adott nyilatkozatából. Elvben sajnálom, hogy nem likvidáltuk őt - mondta Saron a Ma'ariv című izraeli napilapnak. Saron Izrael védelmi minisztere volt, mikor az izraeli csapatok 1982-ben, egy a Palesztin Felszabadítási Szervezet kiűzésére tett kísérlet keretében lerohanták Libanont.

Egy megállapodás miatt nem végeztek vele

Libanon kapcsán akkoriban született egy megállapodás, amelynek értelmében nem volt szabad Arafattal végezni. Ugyanakkor Saron azt nem közölte, hogy a megállapodás kik között jött létre. Raanan Gissin, Jasszer Arafat szóvivője a BBC-nek elmondta: Saron nyilatkozatai a múlt politikáját tükrözik, amely azonban azóta érvényét vesztette.

Demilitarizált palesztin államot vizionál

Újabb két halott
Két palesztint lelőttek az izraeli csapatok, miután azok feltételezések szerint felrobbantottak egy zsidó telep belső útjára helyezett bombát a Gázai övezetben. A hadsereg jelentése szerint a két merénylő tüzet nyitott a helyszínre érkező katonákra. A robbantásban egy arra haladó teherautó károsodott, mely thaiföldi mezőgazdasági munkásokat szállított.
A Gázai övezetben egyre keresettebbek a dél-kelet ázsiai - leginkább a thaiföldi - munkások, akiket a zsidó telepesek a palesztinok helyett alkalmaznak. (BBC)

A végén úgyis létrejön majd egy független, demilitarizált palesztin állam. Az igazi béke fejében kész vagyok lemondani Izrael földjének egy részéről - mondta Saron az AFP jelentése szerint.

Szankciók Arafat ellen

Egy másik interjúban, amelyet a Jediot Aharonot című izraeli lapnak adott, s amely szintén pénteken jelenik majd meg, Saron közölte: következő, február 7-én esedékes washingtoni látogatásán arra fogja kérni George Bush amerikai elnököt, hogy bojkottálja Arafatot.

Amerikában Saron felszólítása nélkül is Arafat elleni szankciókat terveznek a Vörös-tengeren lefoglalt, a palesztinok számára izraeli bizonyítékok szerint a Palesztin Hatóság tudtával csempészett ötven tonnányi fegyver ügyében. Érezhető ez abból is, hogy míg márciusi hivatalbalépése óta Saron már negyedszer utazik Washingtonba, Arafatot ez idő alatt egyszer sem hívták meg az Egyesült Államokba - jelentette az MTI.

Palesztin állam akár nyolc héten belül?

Mindeközben Simon Peresz izraeli külügyminiszter találkozót tervez Ahmed Korei palesztin parlamenti elnökkel csütörtökön a New York-i Világgazdasági Fórumon. Az MTI jelentése izraeli sajtóbeszámolókra hivatkozva megjegyzi: Peresz még decemberben egy tervet juttatott el a palesztin parlament elnökéhez. Ebben kilátásba helyezte, hogy a terv elfogadása esetén, az erről szóló megállapodás után nyolc héttel Izrael elismerné a Ciszjordániában és a Gázai övezetben létrejövő palesztin államot.

Arafat meggyilkolását tervezik a volt tábornokok
Arafat megölését és a palesztin autonóm területek visszafoglalását is tartalmazó tervet dolgoztak ki izraeli védelmi tisztviselők és volt tábornokok - állítja a Hárec című izraeli napilap.A politikai-biztonsági tervben szó van a palesztin városok elfoglalásáról, hogy "megtisztítsák azokat a terroristáktól és a fegyverektől". Szerepel a tervben a Palesztin Hatóság szétverése és Arafat megölése is. A szerzők szerint egy ilyen katonai akció "egy hét alatt megváltoztatná a stratégiai helyzetet". Az izraeli hadsereg vezetőségében helyeslésre találnak elképzeléseik - mondják a szerzők. Ariel Saron kormányfő nem támogatja a tervet - írja a lap. Effi Eitam dandártábornok, a tervet készítő csoport vezetője szerint ez az első alkalom, hogy a jobboldal olyan tervezetet dolgoz ki, amely "megoldásokat is kínál". Eitam új pártot kíván létrehozni csoportjával a közeljövőben. A következő hetekben nyilvánosságra hozzhatják a tervet, amely szerint meg kellene akadályozni az izraeli arabok képviselőinek parlamenti jelelnlétét.
(MTI)


  • Hírek
  • Személyi kölcsön