Ödön
1 °C
11 °C

Bombamerénylet Tel-Avivban

2002.01.25. 11:45
Legkevesebb huszonkét ember megsérült és az öngyilkos merénylő életét vesztette abban a Tel-Avivi robbantásban, ami pénteken délelőtt történt egy zsúfolt piac közelében. Korábban egy Hamasz-tag csütörtöki megölésére reagálva a szervezet katasztrofális válaszcsapásokkal fenyegette meg Izraelt. Eközben az Egyesült Államok bizonyítékokkal szolgált több arab állam vezetőjének arról, hogy a Palesztin Hatóság valóban érintett a fegyvercsempészet vádjában - emiatt akár szankciókat vezethetnek be Arafat ellen.
Legkevesebb huszonketten sérültek meg a városközpont közelében, egy zsúfolt piac mellett történt robbanásban. Izraeli sajtóértesülések szerint a robbanást egy öngyilkos merénylő okozta, aki az akcióban életét vesztette. A rendőrök a robbanás közelében egy fegyverekkel megrakott csomagot találtak. Ebből arra következtettek, hogy egy második támadást is terveztek az elkövetők.

Egyelőre még senki nem vállalta a felelősséget az akció elkövetéséért, de Ariel Saron miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, Danny Ayalon szerint a felelősség a Palesztin Hatóságot terheli. A palesztinek részéről még nem érkezett nyilatkozat a merénylettel kapcsolatban.

Katasztrofális válaszcsapásokkal fenyegetnek

A robbantást megelőzően válaszcsapásokkal fenyegette meg Izraelt a Hamász terroristacsoport. A szervezet Baker Hamdan Hamász-tag halálát akarja megbosszulni, aki csütörtökön izraeli helikopterek rakétatámadása során vesztette életét a gázai Kan Junisz városa mellett. Csütörtök éjszaka további két palesztint lőtt le az izraeli hadsereg, amikor azok egy gázai zsidó telepre készültek betörni.

"Izrael elfeledkezik arról, hogy válaszcsapásokat intézünk a támadásokra válaszul. Az izraeli kormány felelős azért, ami most következni fog - katasztrófák a támadások eredményeként" - mondta Mashmoud al-Zahar, a szervezet tagja a Reutersnek nyilatkozva.

Bizonyíték a fegyvercsempészetre

Eközben bizonyítékokkal szolgált az arab országok vezetői számára George W. Bush amerikai elnök a Palesztin Hatóság érintettségéről a Ciszjordániába és Gázába irányuló fegyvercsempészet ügyében. Mint ismeretes az izraeli hatóságok ötven tonnányi fegyvert foglaltak le egy hajón a Vörös-tengeren január 3-án. Izraeli vélemények szerint a fegyvereket a Palesztin Hatóság rendelte meg, és izraeli célpontok ellen kívánták bevetni.

Szankciók Arafat ellen?

A bizonyítékok mibenlétét nem taglalják a hírügynökségi jelentések. A USA Today információi szerint azonban ezek hatására Arafat elleni szankciókról dönthet az amerikai kormányzat. A napilap szerint Bush elnök külpolitikai tanácsadóival még a pénteki nap folyamán tárgyalásokat folytat a helyzetről, aminek eredményeképpen akár Anthony Zini közel-keleti különmegbízott békemissziójának megszakításáról is dönthetnek.

Külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a napilap állítja, a kormányzat egész héten egy esetleges szankció lehetőségét vitatta. A külügyminisztérium szóvivője azonban újságírói kérdésre az esetleges tanácskozással és az Arafat elleni büntetőakciókkal kapcsolatban megtagadta a választ.

Arafat cáfol

Arafat cáfolta érintettségét, azonban most az Egyesült Államok elnöke olyan bizonyítékokat mutatott be Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom vezetőinek, amely bizonyítja a Palesztin Hatóság érintettségét - jelentette a BBC. Az továbbra sem tisztázott, hogy Arafat közvetlen érintettségére is utalnak-e a bemutatott bizonyítékok, azonban a Fehér Ház közölte, most már megérti, hogy miért tartja az izraeli hadsereg két hónapja gyakorlatilag házi őrizetben a palesztin vezetőt - írja a BBC.

Libanon szerint Izrael robbanthatta fel a volt milíciavezért

Folytatódott a Libanon és Izrael közötti vita Elie Hobeika egykori keresztény milicista halálának körülményeit illetően. Hobeikát, a szabrai és satilai menekülttáborokban történt 1982-es mészárlás végrehajtóját szintén csütörtökön érte halálos bombamerénylet Bejrútban. Libanoni tisztviselők éreztették, hogy szerintük a merénylet hátterében Izrael állhat, így kívánván megakadályozni Hobeika tanúvallomását az Ariel Saron jelenlegi izraeli miniszterelnök ellen Belgiumban indult büntetőperben.

Saront, aki a mészárlás idején hadügyminiszter volt, háborús bűnök elkövetésével vádolják egy belgiumi bíróság előtt. Elias Murr libanoni belügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva elmondta: szerinte megerősíthető Izrael érintettsége a robbantásban, Saron azonban elutasította a vádakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?