Bombamerénylet Tel-Avivban

2002.01.25. 11:45
Legkevesebb huszonkét ember megsérült és az öngyilkos merénylő életét vesztette abban a Tel-Avivi robbantásban, ami pénteken délelőtt történt egy zsúfolt piac közelében. Korábban egy Hamasz-tag csütörtöki megölésére reagálva a szervezet katasztrofális válaszcsapásokkal fenyegette meg Izraelt. Eközben az Egyesült Államok bizonyítékokkal szolgált több arab állam vezetőjének arról, hogy a Palesztin Hatóság valóban érintett a fegyvercsempészet vádjában - emiatt akár szankciókat vezethetnek be Arafat ellen.
Legkevesebb huszonketten sérültek meg a városközpont közelében, egy zsúfolt piac mellett történt robbanásban. Izraeli sajtóértesülések szerint a robbanást egy öngyilkos merénylő okozta, aki az akcióban életét vesztette. A rendőrök a robbanás közelében egy fegyverekkel megrakott csomagot találtak. Ebből arra következtettek, hogy egy második támadást is terveztek az elkövetők.

Egyelőre még senki nem vállalta a felelősséget az akció elkövetéséért, de Ariel Saron miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, Danny Ayalon szerint a felelősség a Palesztin Hatóságot terheli. A palesztinek részéről még nem érkezett nyilatkozat a merénylettel kapcsolatban.

Katasztrofális válaszcsapásokkal fenyegetnek

A robbantást megelőzően válaszcsapásokkal fenyegette meg Izraelt a Hamász terroristacsoport. A szervezet Baker Hamdan Hamász-tag halálát akarja megbosszulni, aki csütörtökön izraeli helikopterek rakétatámadása során vesztette életét a gázai Kan Junisz városa mellett. Csütörtök éjszaka további két palesztint lőtt le az izraeli hadsereg, amikor azok egy gázai zsidó telepre készültek betörni.

"Izrael elfeledkezik arról, hogy válaszcsapásokat intézünk a támadásokra válaszul. Az izraeli kormány felelős azért, ami most következni fog - katasztrófák a támadások eredményeként" - mondta Mashmoud al-Zahar, a szervezet tagja a Reutersnek nyilatkozva.

Bizonyíték a fegyvercsempészetre

Eközben bizonyítékokkal szolgált az arab országok vezetői számára George W. Bush amerikai elnök a Palesztin Hatóság érintettségéről a Ciszjordániába és Gázába irányuló fegyvercsempészet ügyében. Mint ismeretes az izraeli hatóságok ötven tonnányi fegyvert foglaltak le egy hajón a Vörös-tengeren január 3-án. Izraeli vélemények szerint a fegyvereket a Palesztin Hatóság rendelte meg, és izraeli célpontok ellen kívánták bevetni.

Szankciók Arafat ellen?

A bizonyítékok mibenlétét nem taglalják a hírügynökségi jelentések. A USA Today információi szerint azonban ezek hatására Arafat elleni szankciókról dönthet az amerikai kormányzat. A napilap szerint Bush elnök külpolitikai tanácsadóival még a pénteki nap folyamán tárgyalásokat folytat a helyzetről, aminek eredményeképpen akár Anthony Zini közel-keleti különmegbízott békemissziójának megszakításáról is dönthetnek.

Külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a napilap állítja, a kormányzat egész héten egy esetleges szankció lehetőségét vitatta. A külügyminisztérium szóvivője azonban újságírói kérdésre az esetleges tanácskozással és az Arafat elleni büntetőakciókkal kapcsolatban megtagadta a választ.

Arafat cáfol

Arafat cáfolta érintettségét, azonban most az Egyesült Államok elnöke olyan bizonyítékokat mutatott be Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom vezetőinek, amely bizonyítja a Palesztin Hatóság érintettségét - jelentette a BBC. Az továbbra sem tisztázott, hogy Arafat közvetlen érintettségére is utalnak-e a bemutatott bizonyítékok, azonban a Fehér Ház közölte, most már megérti, hogy miért tartja az izraeli hadsereg két hónapja gyakorlatilag házi őrizetben a palesztin vezetőt - írja a BBC.

Libanon szerint Izrael robbanthatta fel a volt milíciavezért

Folytatódott a Libanon és Izrael közötti vita Elie Hobeika egykori keresztény milicista halálának körülményeit illetően. Hobeikát, a szabrai és satilai menekülttáborokban történt 1982-es mészárlás végrehajtóját szintén csütörtökön érte halálos bombamerénylet Bejrútban. Libanoni tisztviselők éreztették, hogy szerintük a merénylet hátterében Izrael állhat, így kívánván megakadályozni Hobeika tanúvallomását az Ariel Saron jelenlegi izraeli miniszterelnök ellen Belgiumban indult büntetőperben.

Saront, aki a mészárlás idején hadügyminiszter volt, háborús bűnök elkövetésével vádolják egy belgiumi bíróság előtt. Elias Murr libanoni belügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva elmondta: szerinte megerősíthető Izrael érintettsége a robbantásban, Saron azonban elutasította a vádakat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön