Aliz
6 °C
14 °C

Riadókészültségben az izraeli biztonsági erők

2002.01.15. 13:20
Izraelben kedden riadókészültségbe helyezték a biztonsági erőket, miután előző nap merénylet áldozata lett egy szélsőséges palesztin vezető, s halálát fegyvertársai még aznap egy izraeli járőr elleni gyilkos támadással bosszulták meg. A két legnagyobb palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is tartja magát a Jasszer Arafat elnök által december 16-án meghirdetett tűzszünethez.

Az izraeli határőrség egyik parancsnoka, Izrael Jichák a hadsereg rádiójának megerősítette: szigorították a biztonsági intézkedéseket, miután olyan felderítési adatokkal rendelkeznek, amelyek szerint szélsőséges palesztinok támadásokra vagy merényletekre készülnek Izraelben.

Ellenőrzik a zöld vonalat

A rendőrség megsokszorozta a közúti ellenőrző pontok számát, valamint azokét a járőrökét, amelyek a zsidó állam szűkebb területét Ciszjordániától elválasztó "zöld vonalat" ellenőrzik. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a hadsereg körbezárta az észak-ciszjordániai Túl-Karmot, ahol hétfőn pokolgép oltotta ki az "al-Aksza Mártírjai" elnevezésű fegyveres csoport helyi vezetőjének, Raed Karminak az életét.

Érvényes a tűzszünet

Az Izraelnek tulajdonított merénylet és az "al-Aksza Mártírjainak" még aznapi bosszúja ellenére Huszein al-Sejk, a Fatah ciszjordániai főtitkára kedden az izraeli közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő erejét alkotó Fatah és annak fegyveres szárnya, a Tanzim számára "hivatalosan" továbbra is érvényben van a december közepén meghirdetett tűzszünet.

"Még hétfő este beszéltem Arafat elnökkel, aki megerősítette nekem, hogy a tűzszünet továbbra is érvényben van" - mondta Huszein al-Sejk, hozzáfűzve mindazonáltal, hogy "alulról nagy nyomás nehezedik rájuk", és a Saron-kormány palesztin nép ellen folytatott háborúja miatt türelmük fogytán van.

A támadás csupán bosszú volt

Arafat legfőbb politikai ellenfele, a szélsőséges iszlám Hamász mozgalom szintén hangsúlyozta, hogy továbbra is tartja magát decemberi ígéretéhez, miszerint nem hajt végre pokolgépes merényletet Izrael állam területén, illetve aknavetős támadásokat a zsidó telepek ellen.

A mozgalom gázai szóvivője, Szaid Szijám kijelentette, hogy a Hamász egy izraeli őrposzt ellen múlt héten végrehajtott támadása, amelyben négy izraeli katonát öltek meg, csupán arra korlátozódott, hogy megbosszulják három palesztin fiatal néhány nappal korábbi meggyilkolását, és nem jelenti a Hamász pokolgépes merényleteinek felújítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?