Riadókészültségben az izraeli biztonsági erők

2002.01.15. 13:20
Izraelben kedden riadókészültségbe helyezték a biztonsági erőket, miután előző nap merénylet áldozata lett egy szélsőséges palesztin vezető, s halálát fegyvertársai még aznap egy izraeli járőr elleni gyilkos támadással bosszulták meg. A két legnagyobb palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is tartja magát a Jasszer Arafat elnök által december 16-án meghirdetett tűzszünethez.

Az izraeli határőrség egyik parancsnoka, Izrael Jichák a hadsereg rádiójának megerősítette: szigorították a biztonsági intézkedéseket, miután olyan felderítési adatokkal rendelkeznek, amelyek szerint szélsőséges palesztinok támadásokra vagy merényletekre készülnek Izraelben.

Ellenőrzik a zöld vonalat

A rendőrség megsokszorozta a közúti ellenőrző pontok számát, valamint azokét a járőrökét, amelyek a zsidó állam szűkebb területét Ciszjordániától elválasztó "zöld vonalat" ellenőrzik. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a hadsereg körbezárta az észak-ciszjordániai Túl-Karmot, ahol hétfőn pokolgép oltotta ki az "al-Aksza Mártírjai" elnevezésű fegyveres csoport helyi vezetőjének, Raed Karminak az életét.

Érvényes a tűzszünet

Az Izraelnek tulajdonított merénylet és az "al-Aksza Mártírjainak" még aznapi bosszúja ellenére Huszein al-Sejk, a Fatah ciszjordániai főtitkára kedden az izraeli közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő erejét alkotó Fatah és annak fegyveres szárnya, a Tanzim számára "hivatalosan" továbbra is érvényben van a december közepén meghirdetett tűzszünet.

"Még hétfő este beszéltem Arafat elnökkel, aki megerősítette nekem, hogy a tűzszünet továbbra is érvényben van" - mondta Huszein al-Sejk, hozzáfűzve mindazonáltal, hogy "alulról nagy nyomás nehezedik rájuk", és a Saron-kormány palesztin nép ellen folytatott háborúja miatt türelmük fogytán van.

A támadás csupán bosszú volt

Arafat legfőbb politikai ellenfele, a szélsőséges iszlám Hamász mozgalom szintén hangsúlyozta, hogy továbbra is tartja magát decemberi ígéretéhez, miszerint nem hajt végre pokolgépes merényletet Izrael állam területén, illetve aknavetős támadásokat a zsidó telepek ellen.

A mozgalom gázai szóvivője, Szaid Szijám kijelentette, hogy a Hamász egy izraeli őrposzt ellen múlt héten végrehajtott támadása, amelyben négy izraeli katonát öltek meg, csupán arra korlátozódott, hogy megbosszulják három palesztin fiatal néhány nappal korábbi meggyilkolását, és nem jelenti a Hamász pokolgépes merényleteinek felújítását.  • Bérelnék
  • Bankszámla