Tankok Arafat irodája előtt

2002.01.18. 23:04
Hat izraeli halt meg abban a gépfegyveres merényletben, amely egy bálteremben történt csütörtök este. A merénylőt a biztonsági őrök lelőtték. Izrael válaszul harckocsikat és rakétákat vetett be a Palesztin Hatóság épületei ellen. Arafat továbbra is korlátozva van mozgásában, mivel az izraeli hadsereg lezárta Rámalláhot; a tankok a palesztin vezető irodája előtt állnak.
Az AFP palesztin biztonsági forrásokra hivatkozó jelentése szerint az izraeli ellenőrzés alatt álló ciszjordániai Duma faluban egy 21 éves palesztin holttestére bukkantak. A fiatalember mellett egy Kalasnyikov típusú géppisztolyt, kézigránátokat és egy közleményt találtak, amelyről a hatóságok azt feltételezik, hogy az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű szervezeté. A Jasszer Arafat palesztin vezető radikális Fatah mozgalmához is kötődő Al-Aksza Mártírjainak Brigádja magára vállalta a csütörtök esti haderai merényletet, amely összesen hat halottat és 30 sebesültet hagyott maga után.

Palesztin kórházi források szerint Rámalláhban is életét vesztette egy palesztin fiatalember: a 22 éves fiút Arafat rámalláhi irodájának közelében izraeli katonák lőtték le egy tüntetés során. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a palesztin forrás értesülését.

A palesztinok Saront teszik felelőssé

Több száz palesztin tüntetett pénteken a Gázai övezet és Ciszjordánia különböző városaiban Ahmad Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezet vezetőjének keddi őrizetbe vétele ellen: Nusszeiratban nyolcszázan, Betlehemben négyszázan gyűltek össze Szaadat szabadon bocsátását követelve.

A Palesztin Hatóság sürgős nemzetközi beavatkozást követelt pénteken, megállapítva, hogy a csütörtöki észak-izraeli véres merényletet megtorló izraeli akciók a Palesztin Hatóság elpusztítását célzó terv részét képezik. Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló, a helyi önkormányzati ügyek minisztere az AFP-nek hangsúlyozta: "a Palesztin Hatóság sürgős nemzetközi beavatkozást követel, hogy vessenek véget Ariel Saron izraeli kormányfő haditerveinek, amelyek a Hatóság és a békefolyamat megdöntését célozzák".

Antiterrorizmus bombázókkal és tankokkal

Az izraeli légierő péntekre virradóra a ciszjordániai Túl-Karm városában két hullámban mért légicsapást a Palesztin Hatóság létesítményeire. A támadás következtében egy palesztin rendőr életét vesztette, mintegy negyvenen pedig megsebesültek. Rámalláhban izraeli harckocsik közelítették meg Jasszer Arafat palesztin elnök hivatalát.

Amerika is többet vár Arafattól

Joseph Liebermann, az amerikai kongresszus demokrata frakcióvezetője kevesli Arafat terrorizmus elleni erősfeszítéseit; a szenátor úgy véli, a szavakat nem követték tettek a palesztin vezetés részéről. Josep Piqué spanyol külügyminiszter Bejrútban élesen elítélte az izraeli Haderában végrehajtott, hat izraeli életét követelő palesztin merényletet, és egyben önmérsékletre intette Izraelt a válaszlépésben. - Most arra, van szükség, hogy Izrael önmérsékletet tanúsítson, és a válaszcsapás ne járjon a palesztin területeken a teljes összeomlással - mondta Piqué.

Piqué, az EU soros elnökségének képviseletében közel-keleti körutat tesz. Útjának előző állomásán, Damaszkuszban kifejtette, hogy ezek a terrormerényletek még inkább zsákutcába juttatják a békefolyamatot, amelyet már így is haldoklónak lehet minősíteni.

Izraeli merényletkronológia
2001. december 1. - Öngyilkos merénylők testükre erősített pokolgépet robbantottak Nyugat-Jeruzsálem egyik sétálóutcájában, önmagukon kívül még tíz ember halálát és csaknem 170 ember sebesülését okozva. Egy harmadik pokolgép húsz perccel később robbant egy közeli mellékutcában álló gépkocsiban.

2001. december 2. - Haifában csaknem egy időben pokolgép robbant két autóbuszon öngyilkos merénylet következtében. Mintegy 16 halottja és negyven sebesültje volt a merényleteknek. Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak több izraeli gépkocsira a Gáza-övezet északi részén; egy telepes és két támadó életét vesztette, s öten megsebesültek.

2001. december 9. - Mintegy tíz ember sebesült meg az izraeli Haifában egy öngyilkos palesztin merénylő akciója következtében.

2001. december 12. - Palesztinok támadást intéztek egy izraeli autóbusz ellen a Jordán nyugati partvidékének északi részén. 8 személy vesztette életét, mintegy 40 utas pedig megsérült. A merényletet az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja terrorszervezet vállalta. Ugyanezen a napon a Gáza-övezetben lévő Gus Katif zsidó telepen felrobbantotta magát két öngyilkos merénylő. Több személy megsérült.

2001. december 18. - Palesztin fegyveresek megsebesítettek egy gépkocsiján haladó izraeli polgári személyt Ciszjordániában.

2002. január 9. - A Hamász szélsőséges iszlám szervezet két tagjának támadása következtében négy izraeli katona életét vesztette. A merénylők is meghaltak.

2002. január 14. - Pokolgép áldozata lett Raed Karmi, a Fatah fegyveres milíciájának egyik ciszjordániai vezetője a ciszjordániai Túl-Karmban.

2002. január 14.- Palesztin fegyveresek megöltek egy izraeli katonát, két másikat pedig megsebesítettek a ciszjordániai Náblusz környékén.

2002. január 15. - Palesztin fegyveresek lelőttek egy izraeli nőt egy Jeruzsálem melletti zsidó település közelében. Néhány órával korábban palesztin fegyveresek hasonló körülmények között lelőttek egy kettős - amerikai és izraeli állampolgárságú - férfit a ciszjordániai Betlehem közelében.  • Tippek
  • Bankszámla