Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blokád alá vont négy várost Izrael

2002.01.17. 15:43
Blokád alá vont négy ciszjordániai várost az izraeli hadsereg az ország biztonsági kabinetjének tanácskozását követően. A blokád válasz a palesztin terroristák megújult akcióira, melyben a héten három telepes és egy jeruzsálemi arab vesztette életét. A zárlatot követően izraeli katonák lelőtték az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja terroristacsoport egy tagját.
A ciszjordániai városok zárlatáról a biztonsági kabinet döntött csütörtökre virradóra tartott több órás tanácskozásán Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter javaslata alapján. Korábban csak két város, Dzsenín és Kalkilija körülzárását jelentették be, az ülésen azonban Túl-Karmot és Náblusz körülzárásáról is döntöttek. A hadsereg közölte, hogy Betlehem nem került blokád alá.

Lelőttek egy terroristát

Az izraeli hadsereg katonái Náblusznál tűzharcban végeztek az Al-Aksza Mártirjainak Brigádja szervezet egyik tagjával. Khamisz Ahmed Alit, a csoport egyik vezető tagját a város közelében fekvő menekülttábornál lőtték le - hivatkozik palesztin illetékesekre a BBC.

Az izraeli blokád válasz a fegyveres támadásokra, amelyek során az elmúlt napokban három zsidó telepes valamint egy kelet-jeruzsálemi arab vesztette életét. Az egyik támadást az Al-Aksza Mecset Mártírjainak brigádja vállalta magára. Benjamin Ben Eliezer még a kabinet ülése előtt kijelentette: Izrael nem mond le arról az alapvető jogáról, hogy megvédje állampolgárait, és ezt a szélsőséges cselekmények elkövetőinek is számításba kell vennie - írja az MTI.

'Végezni akarnak a palesztin vezetőkkel'

Jasszer Arafat az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában még lehetségesnek mondta a békét Izraellel, a párizsi Le Figarónak nyilatkozva viszont elmondta: "Izrael egymás után végezni akar a palesztin vezetőkkel". Arafat kijelentését Ariel Saron izraeli kormányfő szóvivője, Raanan Giszin visszautasította. Mint mondta, Arafat hazudik és korábbi hazugságait ismétli. Saron kételyét fejezte ki Ahmad Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet vezetőjének elfogásával kapcsolatban is. "Egyáltalán nem láttunk letartóztatásokat. Komolyabb letartóztatások eddig nem történtek" - nyilatkozta tudósítóknak Saron.