Nándor
3 °C
16 °C

Blokád alá vont négy várost Izrael

2002.01.17. 15:43
Blokád alá vont négy ciszjordániai várost az izraeli hadsereg az ország biztonsági kabinetjének tanácskozását követően. A blokád válasz a palesztin terroristák megújult akcióira, melyben a héten három telepes és egy jeruzsálemi arab vesztette életét. A zárlatot követően izraeli katonák lelőtték az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja terroristacsoport egy tagját.
A ciszjordániai városok zárlatáról a biztonsági kabinet döntött csütörtökre virradóra tartott több órás tanácskozásán Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter javaslata alapján. Korábban csak két város, Dzsenín és Kalkilija körülzárását jelentették be, az ülésen azonban Túl-Karmot és Náblusz körülzárásáról is döntöttek. A hadsereg közölte, hogy Betlehem nem került blokád alá.

Lelőttek egy terroristát

Az izraeli hadsereg katonái Náblusznál tűzharcban végeztek az Al-Aksza Mártirjainak Brigádja szervezet egyik tagjával. Khamisz Ahmed Alit, a csoport egyik vezető tagját a város közelében fekvő menekülttábornál lőtték le - hivatkozik palesztin illetékesekre a BBC.

Az izraeli blokád válasz a fegyveres támadásokra, amelyek során az elmúlt napokban három zsidó telepes valamint egy kelet-jeruzsálemi arab vesztette életét. Az egyik támadást az Al-Aksza Mecset Mártírjainak brigádja vállalta magára. Benjamin Ben Eliezer még a kabinet ülése előtt kijelentette: Izrael nem mond le arról az alapvető jogáról, hogy megvédje állampolgárait, és ezt a szélsőséges cselekmények elkövetőinek is számításba kell vennie - írja az MTI.

'Végezni akarnak a palesztin vezetőkkel'

Jasszer Arafat az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában még lehetségesnek mondta a békét Izraellel, a párizsi Le Figarónak nyilatkozva viszont elmondta: "Izrael egymás után végezni akar a palesztin vezetőkkel". Arafat kijelentését Ariel Saron izraeli kormányfő szóvivője, Raanan Giszin visszautasította. Mint mondta, Arafat hazudik és korábbi hazugságait ismétli. Saron kételyét fejezte ki Ahmad Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet vezetőjének elfogásával kapcsolatban is. "Egyáltalán nem láttunk letartóztatásokat. Komolyabb letartóztatások eddig nem történtek" - nyilatkozta tudósítóknak Saron.