Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmondta a tűzszünetet a Hamász és a Dzsihád

2002.01.16. 14:44
Fokozzuk Izrael elleni támadásainkat- jelentette be a Hamász és a Dzsihád terrorszervezet Ahmad Szaadat letartóztatására reagálva. Vezetőjének letartóztatása a Népi Front Palesztina Felszabaditására (PFLP) nevű terrorista csoport szerint a palesztin nép és a Palesztin Hatóság (PH) közti konfliktus vezet. Izraeli titkosszolgálati források eközben megerősítették: ügynökeik is részt vettek Raed Karmi Fatah-vezető felrobbantásában.
A PFLP az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményében felhívta a PH figyelmét arra, hogy Ahmad Szaadat letartóztatása szembefordíthatja a palesztin népet a Hatósággal. "A Palesztin Hatóságnak tudnia kell, hogy amit tett, az a palesztinok nemzeti és iszlám csoportjaival szembeni konfliktushoz vezet" - áll Maher al-Tahir PFLP szóvivő közleményében.

Felmondták a tűzszünetet

A letartóztatásra válaszul a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek Damaszkuszban bejelentették, fokozzák támadásaikat Izrael ellen. A két szervezet kedden még a tüzszünet betartásáról nyilatkozott.

A PFLP szerint a PH kedden Rámalláhban tartóztatta le Szaadatot, akit múlt év októberében választottak a szervezet főtitkárává az izraeli helikoptertámadás közben meghalt Abu Ali Musztafa helyett. Mohammed Dahlan, a gázai biztonsági szolgálat vezetője szerdán bejelentette, nem adják ki Szaadatot Izraelnek.

Izraelnek elege van a bejelentésekből

"Míg nem látom őt rács mögött, nem hiszem el" - nyilatkozta a Reutersnek az eset kapcsán Raanan Gissin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök tanácsadója. "Már annyiszor csalódtunk, és elegünk van a letartóztatásokról szóló bejelentésekből" - tette hozzá. Saron szerdán kijelentette: Szaadat letartóztatása a Palesztin Hatóság vezetője által kreált "hazugság birodalmának" része.

Eközben szitává lőtt kelet-jeruzsálemi arab férfi holttestét találták meg a ciszjordániai Náblusz közelében. A teherautónak, amelyben az áldozatra bukkantak, izraeli rendszáma volt. A gyilkosság részletei egyelőre nem tisztázottak, elkövetését eddig senki sem vállalta.

Izraeli ügynökök robbantották fel a Fatah-vezért

Kedden két zsidó telepest lőttek agyon palesztin fegyveresek, az egyik támadást az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta magára. A keddi támadásokat és egy izraeli katona hétfői megölését Raed Karmi, az Arafat vezette Fatah egyik fegyveres szárnyának vezetője hétfői felrobbantása váltotta ki. Bár az izraeli kormány hivatalosan nem vállalt felelősséget a robbantásért, izraeli titkosszolgálati források a BBC-nek megerősítették, az akcióban izraeli ügynökök is részt vettek.