Felmondta a tűzszünetet a Hamász és a Dzsihád

2002.01.16. 14:44
Fokozzuk Izrael elleni támadásainkat- jelentette be a Hamász és a Dzsihád terrorszervezet Ahmad Szaadat letartóztatására reagálva. Vezetőjének letartóztatása a Népi Front Palesztina Felszabaditására (PFLP) nevű terrorista csoport szerint a palesztin nép és a Palesztin Hatóság (PH) közti konfliktus vezet. Izraeli titkosszolgálati források eközben megerősítették: ügynökeik is részt vettek Raed Karmi Fatah-vezető felrobbantásában.
A PFLP az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményében felhívta a PH figyelmét arra, hogy Ahmad Szaadat letartóztatása szembefordíthatja a palesztin népet a Hatósággal. "A Palesztin Hatóságnak tudnia kell, hogy amit tett, az a palesztinok nemzeti és iszlám csoportjaival szembeni konfliktushoz vezet" - áll Maher al-Tahir PFLP szóvivő közleményében.

Felmondták a tűzszünetet

A letartóztatásra válaszul a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek Damaszkuszban bejelentették, fokozzák támadásaikat Izrael ellen. A két szervezet kedden még a tüzszünet betartásáról nyilatkozott.

A PFLP szerint a PH kedden Rámalláhban tartóztatta le Szaadatot, akit múlt év októberében választottak a szervezet főtitkárává az izraeli helikoptertámadás közben meghalt Abu Ali Musztafa helyett. Mohammed Dahlan, a gázai biztonsági szolgálat vezetője szerdán bejelentette, nem adják ki Szaadatot Izraelnek.

Izraelnek elege van a bejelentésekből

"Míg nem látom őt rács mögött, nem hiszem el" - nyilatkozta a Reutersnek az eset kapcsán Raanan Gissin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök tanácsadója. "Már annyiszor csalódtunk, és elegünk van a letartóztatásokról szóló bejelentésekből" - tette hozzá. Saron szerdán kijelentette: Szaadat letartóztatása a Palesztin Hatóság vezetője által kreált "hazugság birodalmának" része.

Eközben szitává lőtt kelet-jeruzsálemi arab férfi holttestét találták meg a ciszjordániai Náblusz közelében. A teherautónak, amelyben az áldozatra bukkantak, izraeli rendszáma volt. A gyilkosság részletei egyelőre nem tisztázottak, elkövetését eddig senki sem vállalta.

Izraeli ügynökök robbantották fel a Fatah-vezért

Kedden két zsidó telepest lőttek agyon palesztin fegyveresek, az egyik támadást az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta magára. A keddi támadásokat és egy izraeli katona hétfői megölését Raed Karmi, az Arafat vezette Fatah egyik fegyveres szárnyának vezetője hétfői felrobbantása váltotta ki. Bár az izraeli kormány hivatalosan nem vállalt felelősséget a robbantásért, izraeli titkosszolgálati források a BBC-nek megerősítették, az akcióban izraeli ügynökök is részt vettek.  • Bérelnék
  • Bankszámla