Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Kollektív antiszemitizmussal vádolta Európát Saron

2003.11.24. 19:43
"Kollektív antiszemitizmussal" vádolta Európát hétfőn Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Az EUpolitix.com internetes portálnak adott, hétfőn közzétett interjújában az izraeli kormányfő hangot adott továbbá annak a véleményének, hogy az EU-ban élő muzulmánok növekvő száma is veszélyt jelent a zsidók életére nézve.
Saron e megállapításaival egyebek közt egy nemrég ismertté vált európai közvélemény-kutatási felmérés re reagált, amely szerint a megkérdezettek egyértelmű többsége Izraelt nevezte meg a világ békéjére nézve a legnagyobb veszélynek.

Kínos
Az európaiak 59 százaléka Izraelt tartja a világ biztonságát leginkább fenyegető tényezőnek - derült ki az unió hivatalos közvélemény-kutatójának felméréséből október végén. A megdöbbentően magas számnál is kínosabb azonban az Európai Bizottság (EB) számára, hogy látszólag igyekezett elhallgatni a felmérés eredményeit. A 15 kérdést tartalmazó, a térség megítéléséről készített felmérésből az Európai Bizottság ezt a megállapítást ugyanis kihagyta. Gerassimos Thomas, az EB szóvivője úgy nyilatkozott egyszerű "technikai kérdésről" van szó, a bizottság csak a konferencia "tárgyához tartozó" adatokat kívánta nyilvánosságra hozni, "a teljes felmérést" később közölték volna.
"Az antiszemitizmus, amellyel Európában szembe kell néznünk, mindig is létezett, és valóban nem új jelenség" - vélekedett Saron. Meglátása szerint az európaiak nem tesznek különbséget Izrael és a zsidók között. "Itt kollektív antiszemitizmusról beszélünk. Az izraeli állam zsidó állam, és a kettőt egymással egyenlővé teszik" - mondta Saron, aki szerint az EU-tagországok kormányai nem tesznek eleget a zsidókkal szembeni ellenséges érzületek feltartóztatása érdekében.

Saron véleménye szerint Európa elfogult politikája akadályozza a közel-keleti békefolyamatban való szerepvállalását.

Az izraeli kormányfő egyidejűleg figyelmeztetett, hogy a muzulmánok növekvő száma az Európai Unióban veszélyezteti a zsidók életét. "Csupán az a tény, hogy hatalmas számú, mintegy 17 millió muzulmán tartózkodik az EU-ban, politikai kérdéssé teszi ezt" - jelentette ki.