Sára, Márió
2 °C
6 °C

Naplóbejegyzése miatt vélték terroristának

2006.01.06. 08:42
Naplóbejegyzése miatt vettek őrzetbe egy 36 éves férfit az Egyesült Államokban. A férfi nyugtalanul viselkedett egy repülőn, hátizsákja volt, jegyzeteiben pedig "öngyilkos merénylő" bejegyzésre lettek figyelmesek utitársai.

Őrizetbe vettek egy légiutast az Egyesült Államokban, mert a naplója egyik bejegyzésében az "öngyilkos merénylő" szókapcsolatra bukkantak, jelentette a Reuters. A férfi a Frontier légitársaság gépén utazott San Joséba, ahol a hatóságok földet érése után rögtön letartóztatták.

Az utast röviddel őrizetbe vétele után szabadon is engedték, mivel kiderült, valójában nem terrorista. "Az utasok figyeltek fel a férfi naplóbejegyzésére. Mivel hátizsákja is volt, és gyanúsan is viselkedett, letartóztattuk" - nyilatkozta a hírügynökségnek LaRae Quy FBI-szóvivő.

A hatóságok rögtön a landolás után elözönlötték a gépet és lefogták a férfit, akit a helyszínen alkoholos és drogos befolyásoltsággal vádoltak. Rövid vizsgálódás után kiderült, hogy a terrorista fenyegetettség érzését keltő szavak zenére vonatkoztak jegyzeteiben.

"Úgy gondoljuk, hogy ez egy szám címe, vagy egy zenekar neve lehet" - nyilatkozta Quy a Reutersnek. (A Cursor Miner művésznéven előadó feltörekvő brit DJ-nek például van egy, az Index dolgozói körében népszerű, Suicide Bomber című száma.)

A rendőrség végül vádemelés nélkül szabadon engedte a 36 éves San José-i férfit, jelentette a Reuters.